Drogade brukare. En anställd vid ett assistansbolag i Göteborg gav en brukare av sina egna mediciner. Foto: Most photos

Kvinna drogad och vanskött – vårdare i Göteborg avskedas

Den kvinnliga brukaren vanvårdades i sitt eget hem. Bland annat drogades hon och lämnades i sängen utan omvårdnad i en och en halv dag. Nu avskedar assistansbolaget en anställd och varslar ytterligare en om uppsägning.

  • Publicerad 12:06, 1 sep 2019

Vanvården ska ha pågått under ett års tid, fram tills i våras när missförhållandena upptäcktes, bland annat genom att det fattats medicin när viss personal arbetat.

Assistansbolaget har nu avskedat en person med omedelbar verkan och ytterligare en har varslats om uppsägning.

Lämnades utan omvårdnad

Enligt en Lex Sarah- anmälan till IVO – Inspektionen för vård och omsorg – ska en av assistenterna ha gett personen av sin egen Stesolid så att hon sov i 36 timmar.

Upprepade gånger ska brukaren varit helt utan omvårdnad från fredag eftermiddag till söndag morgon, då hon ska ha legat i samma kläder.

Legat i urin

Kvinnan har även legat okontaktbar vid ett flertal tillfällen och ambulans har då tillkallats. Hon har uppträtt "påverkad" när annan personal kommit och minns inte vilka som varit hos henne.

Av anmälan framkommer även att hon flera gånger ska ha legat i sin egen urin i sängen med påbörjan till liggsår.

Det har även försvunnit personliga saker från kvinnans hem, som cigaretter, kaffe, toalettpapper, våtservetter med mera. Även misstanke om arr det försvunnit pengar.

Överväger polisanmälan

Enligt assistansbolaget förs nu diskussioner med både kundansvarig och brukaren och hennes anhöriga. Beroende på vad som framkommer kan arbetsrättsliga åtgärder vidtas och eventuellt kommer en polisanmälan å brukarens vägnar att upprättas.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57