Kvinnojourens oro: Fruktar ökat våld i hemmen

Coronapandemin har satt sina spår i den rikstäckande kvinnojouren ”Lex Femme” och för ett tag sedan slutade samtalen att komma. Nu fruktar de att det här endast är lugnet före stormen.

  • Publicerad 08:00, 3 jun 2020

Samtalen till oss kommer inte förrän senare, då offret har kunnat börja bearbeta vad som har hänt.

Från vänster: Verksamhetschef Lejla Smajlovic, informatör Amal Ahlin, jurist och joursamordnare Hida Salmend Foto: Foto: Lex Femme

I början av den ofrivilliga isolering som coronaviruset förde med sig var det tyst i telefonerna, som vanligtvis går varma, hos tjej- och kvinnojouren Lex Femme.

– Vi trodde nästan det var något tekniskt fel på vår jourtelefon, säger Lejla Smajlovic, verksamhetschef på Lex Femme.

Efter ett tag började samtalen återkomma för att sakta men säkert fortsätta öka. Amal Ahlin, Lejla Smajlovic och Hida Salmend befarar att isoleringens fula ansikte kommer visa sig till hösten, då de redan nu kan se en uppåtgående trend.

– Vi kan se likheter mellan till exempel julledigheten, som också kan innebära isolering, och denna situation. Samtalen till oss kommer inte förrän senare, då kvinnan har kunnat börja bearbeta vad som har hänt, säger Amal Ahlin, som är informatör på Lex Femme.

Att det även finns en begränsad rörlighet i samhället nu, att många stannar hemma och spenderar extra mycket tid med sin familj är bidragande faktorer till att kvinnorna inte kan nå ut för stöd. Det finns helt enkelt inte utrymme att ringa. Därför har Lex Femme även lanserat en chattfunktion på deras hemsida.

Särskild utsatthet

Kvinnojouren Lex Femme har riktat sig in på att erbjuda stöd och juridisk rådgivning till de kvinnor i Sverige med utländsk härkomst.

–Vi jobbar utifrån intersektionalitet som perspektiv. Man kan bli utsatt för våld i nära relationer oavsett härkomst, och att bryta och lämna en sådan relation är nästan alltid en svår och lång process. Det blir mycket svårare om man varken kan språket, regelverket eller har ett kontaktnät i samhället. Många av de kvinnor vi kommer i kontakt med har dessutom sina förövare som sin ”brygga” till samhället. Vi erbjuder då en språklig kompetens där de kan få stöd och rådgivning på sitt modersmål, men även en kulturell förståelse för deras situation, säger Hida Salmend, och syftar på den särskilda utsattheten som kvinnor med utländsk härkomst lever i.

Kvinnorna som ringer in kan välja att vara anonyma och jourkvinnorna ska mer fungera som bollplank än facit.

– Vi säger aldrig till någon vad de ska göra, utan bekräftar mer att de har blivit utsatta och lyssnar, säger Lejla Smajlovic om samtalen med kvinnorna.

Det förebyggande arbete med föreläsningar som Lex Femme tidigare har bedrivit på daglig basis är nu helt lagt på is som följd till coronaviruset. Därför har verksamheten gjort en omställning, detta genom att erbjuda föreläsningar via digitala funktioner. Lex Femme bedriver även ett nära samarbete med Göteborgs Stad, och de hoppas på att kunna erbjuda utomhusaktiviteter i sommar, för att bryta isoleringen hos utsatta.

Här kan du få hjälp som utsatt

Vid akut läge, ring 112.

Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon, 020-50 50 50.

Lex Femme, rikstäckande jourtelefon på 40 olika språk, 020–22 00 55.

På Unizon.se finns kontaktuppgifter till jourer runt om i landet.

Brottsofferjouren, 0200-21 20 19.

Vid samtal till kvinnojour är du helt anonym. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. En del kvinnojourer erbjuder även en chattfunktion.

Visa merVisa mindre

Om Lex femme

Lex Femme är en religiöst och politiskt obunden tjej- och kvinnojour som vänder sig särskilt till kvinnor av utländsk härkomst som lever i utsatthet. De finns tillgängliga på telefon och chatt och kan erbjuda hjälp på över 40 olika språk. Samtliga jourkvinnor genomgår en utbildning med fokus på våld i nära relationer, våldets olika uttryck, normer, intersektionalitet, asyl- och migrationsrätt, hedersrelaterat våld och förtryck.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11