Kvinnojourens oro: Fruktar ökat våld i hemmen

Coronapandemin har satt sina spår i den rikstäckande kvinnojouren ”Lex Femme” och för ett tag sedan slutade samtalen att komma. Nu fruktar de att det här endast är lugnet före stormen.

  • Publicerad 08:00, 3 jun 2020

Samtalen till oss kommer inte förrän senare, då offret har kunnat börja bearbeta vad som har hänt.

Från vänster: Verksamhetschef Lejla Smajlovic, informatör Amal Ahlin, jurist och joursamordnare Hida Salmend Foto: Foto: Lex Femme

I början av den ofrivilliga isolering som coronaviruset förde med sig var det tyst i telefonerna, som vanligtvis går varma, hos tjej- och kvinnojouren Lex Femme.

– Vi trodde nästan det var något tekniskt fel på vår jourtelefon, säger Lejla Smajlovic, verksamhetschef på Lex Femme.

Efter ett tag började samtalen återkomma för att sakta men säkert fortsätta öka. Amal Ahlin, Lejla Smajlovic och Hida Salmend befarar att isoleringens fula ansikte kommer visa sig till hösten, då de redan nu kan se en uppåtgående trend.

– Vi kan se likheter mellan till exempel julledigheten, som också kan innebära isolering, och denna situation. Samtalen till oss kommer inte förrän senare, då kvinnan har kunnat börja bearbeta vad som har hänt, säger Amal Ahlin, som är informatör på Lex Femme.

Att det även finns en begränsad rörlighet i samhället nu, att många stannar hemma och spenderar extra mycket tid med sin familj är bidragande faktorer till att kvinnorna inte kan nå ut för stöd. Det finns helt enkelt inte utrymme att ringa. Därför har Lex Femme även lanserat en chattfunktion på deras hemsida.

Särskild utsatthet

Kvinnojouren Lex Femme har riktat sig in på att erbjuda stöd och juridisk rådgivning till de kvinnor i Sverige med utländsk härkomst.

–Vi jobbar utifrån intersektionalitet som perspektiv. Man kan bli utsatt för våld i nära relationer oavsett härkomst, och att bryta och lämna en sådan relation är nästan alltid en svår och lång process. Det blir mycket svårare om man varken kan språket, regelverket eller har ett kontaktnät i samhället. Många av de kvinnor vi kommer i kontakt med har dessutom sina förövare som sin ”brygga” till samhället. Vi erbjuder då en språklig kompetens där de kan få stöd och rådgivning på sitt modersmål, men även en kulturell förståelse för deras situation, säger Hida Salmend, och syftar på den särskilda utsattheten som kvinnor med utländsk härkomst lever i.

Kvinnorna som ringer in kan välja att vara anonyma och jourkvinnorna ska mer fungera som bollplank än facit.

– Vi säger aldrig till någon vad de ska göra, utan bekräftar mer att de har blivit utsatta och lyssnar, säger Lejla Smajlovic om samtalen med kvinnorna.

Det förebyggande arbete med föreläsningar som Lex Femme tidigare har bedrivit på daglig basis är nu helt lagt på is som följd till coronaviruset. Därför har verksamheten gjort en omställning, detta genom att erbjuda föreläsningar via digitala funktioner. Lex Femme bedriver även ett nära samarbete med Göteborgs Stad, och de hoppas på att kunna erbjuda utomhusaktiviteter i sommar, för att bryta isoleringen hos utsatta.

Här kan du få hjälp som utsatt

Vid akut läge, ring 112.

Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon, 020-50 50 50.

Lex Femme, rikstäckande jourtelefon på 40 olika språk, 020–22 00 55.

På Unizon.se finns kontaktuppgifter till jourer runt om i landet.

Brottsofferjouren, 0200-21 20 19.

Vid samtal till kvinnojour är du helt anonym. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. En del kvinnojourer erbjuder även en chattfunktion.

Visa merVisa mindre

Om Lex femme

Lex Femme är en religiöst och politiskt obunden tjej- och kvinnojour som vänder sig särskilt till kvinnor av utländsk härkomst som lever i utsatthet. De finns tillgängliga på telefon och chatt och kan erbjuda hjälp på över 40 olika språk. Samtliga jourkvinnor genomgår en utbildning med fokus på våld i nära relationer, våldets olika uttryck, normer, intersektionalitet, asyl- och migrationsrätt, hedersrelaterat våld och förtryck.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20