Kyrka blev snyggaste huset på Hisingen

Först hette det kapell, numera heter den Kärra kyrka och valdes till Hisingens vackraste hus av er läsare. Vi tog en titt bland altartavlor, dopfuntar och stoltheten, den nya orgeln, inför den stora stadsfinalen.

  • Publicerad 00:00, 31 okt 2010

Den vackra röda träkyrkan ligger ett stenkast från Kärra centrum, nästan lite malplacerad i den annars förortstypiska bebyggelsen.
Kyrkan är i mångt och mycket ett resultat av privata, ideella krafter som genom insamlingar och donationer bekostat kyrkan.
Dopfunten, med kärlet i silver är skänkta av två olika personer, lampetterna vid predikstolen en gåva av några tidigare konfirmander och till altartavlan fick man ett bidrag från församlingsbor som minne efter en avliden son.

Med privata medel

Inte nog med det, själva kyrkan byggdes med privata medel. En förening bildades 1920 för att samla in pengar då man tyckte att en kyrka behövdes i Kärra.
Man fick in 22000 kronor och året därpå, 19 juni 1921, hölls den första gudstjänsten. Förlagan anses bland annat vara Nösunds kapell på Orust.
1927 ändrades altarställningen då den ansågs missprydande och invigdes året efter av biskop Rodhe och 11 präster.
Även andra ombyggnader, som toaletter och färgsättning har gjorts genom åren. Till en början var faktiskt ytterväggarna vita.
Lena Nilsson är kyrkvärd och guidar oss runt.
 – Vad roligt att kyrkan uppmärksammas och utsetts till vackraste huset på Hisingen
Fram till 2001 hade kyrkan benämningen kapell. Då det kunde misstolkas och tas för enbart begravningskapell beslutade kyrkorådet att ändra namnet till Kärra kyrka. Sedan årsskiftet 2010 är Kärra en del av Tuve-Säve församling där också Rödbo ingår.

Orgel för miljoner

Varje vecka hålls gudstjänst i kyrkan, förra söndagen hade man både gudstjänst för små och stora med 88 besökare och ungdomsgudstjänst. 
– Det är inte illa, kyrkan har bara plats för 150 personer, säger hon
Kyrkan stolthet är den nya orgeln, byggd 2006 byggdes på Ålems orgelverkstad i Småland i romantisk stil inspirerad av 1800-talets små engelska och franska orglar. Den är helmekanisk, har 11 stämmor fördelade på två manualer och pedal.
En miljon kostade den och redan under 1990-talet började man samla in pengar genom kollekt och gåvor och fick ihop 72000 kronor. Resten har stadsdelen bidragit med.
– Vår kantor Sune Hermansson är mycket stolt över den. Och det han inte vet om kyrkan är inte värt att veta, säger Lena Nilsson.
VILKET ÄR STANS SNYGGASTE HUS?
RÖSTA HÄR

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00