Kyrkan ryter ifrån mot buset

Fridfull utkiksplats på dagen – stökig samlingspunkt nattetid. Trots Masthuggskyrkans unika läge upplevs området allt oftare som otryggt. Nu bjuder församlingen in till medborgardialog för att försöka hitta en lösning.

  • Publicerad 05:30, 8 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den klassiska utkiksplatsen vid Masthuggskyrkan lockar såväl turister som göteborgare på jakt efter den perfekta picknickplätten.

Men det senaste året har församlingen märkt av ett ökat stök kring kyrkan på kvälls- och nattetid.

– Boende har reagerat på att det samlas väldigt mycket bilar och spelas hög musik på kvällar och nätter. Man har även sett att det pågår narkotikahandel och en del vittnar om en hotfull stämning, säger Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling.

LÄS MER: Polisen: Narkotikahandel sker öppet på Andra lång

Bjuder in till möte

– En romsk familj som bott i en husvagn på kyrkans område har blivit omringade och hotade. Folk står och gasar med sina bilar intill muren så att stora stenblock ramlar ner i slänten.

Nu bjuder församlingen in boende, polis, politiker och andra intresserade till en medborgardialog vid två tillfällen under maj.

– Förhoppningen är att få till en dialog och konkreta förslag på vad som behöver göras. Vi vill ju att platsen ska fortsätta vara en populär mötesplats, men den måste också kännas trygg.

Ställts på sin spets

Roberto Tomé, kommunpolis i Majorna-Linné, delar lägesbilden men vill samtidigt tona ner oron.

– Detta är ett återkommande problem som nu ställts på sin spets. Det är mycket fordon och människor i omlopp och det ökar alltid risken för brottslighet, men det är inte mer narkotikahandel vid Masthuggskyrkan än på liknande samlingspunkter i stadsdelen.

LÄS MER: "Cannabiskultur" bland unga i Majorna/Linné

Enligt honom kan det också handla om fördomar som blir till sanning.

– Bara för att man har en flott Merca så behöver man inte vara kriminell.

Han menar att man från polisens sida gör vad man kan för att platsen ska bli tryggare.

– Vi fortsätter med närvaron och synligheten, men vi kan ju inte stå där jämt.

Vill begränsa trafiken

Marika Palmdahl menar att ett alternativ skulle kunna vara att stänga av vägen för motortrafik vissa tider på dygnet, något som även Roberto Tomé tror skulle minska buset vid kyrkan.

Det ligger även ett aktuellt göteborgsförslag om att se över trafiksituationen vid Storbackegatan. Där betonas dock främst säkerhetsrisken med det stora antalet turistbussar som trafikerar sträckan sommartid.

Inga planerade åtgärder

Men enligt Carl Henriksson, trafikingenjör på Trafikkontoret som ansvarar för vägen finns inga planer på att begränsa trafiken.

– Det är en offentlig plats som ska vara öppen för alla i staden. Trafikkontoret behöver ta del av ett förslag från polisen innan vi kan ta ställning till möjligheten att genomföra någon form av förbud mot motortrafik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG