OROLIG. Jens Adamik (L) oroas mest över hur samordningen inom socialtjänsten kommer fungera när stadsdelsnämnderna skrotas. Foto: Mostphoto/Privat

L-toppens oro inför SDN-skrotningen

Det historiska beslutet att skrota Göteborgs tio stadsdelsnämnder är taget. Jens Adamik (L) är en av politikerna som mister sin post som stadsdelsnämndsordförande. "Ser risker med samarbetet inom socialtjänsten", säger han.

  • Publicerad 15:48, 27 nov 2019

Liberalerna är ett av partierna som var emot avvecklingen av stadsdelsnämnderna (SDN). Jens Adamik (L), ordförande i SDN Norra Hisingen är överens med partiet i frågan.

– Personligen jag ser stadsdelsnämnderna i princip som en socialtjänst, en klassisk sammanhållen socialtjänst som ligger nära människorna. Därför tycker jag att det är viktigt att behålla stadsdelsnämnderna, säger han.

Klart: Efter 30 år – stadsdelsnämnderna försvinner

Han menar att när stadsdelsnämnderna försvinner splittras samtidigt socialtjänsten i tre ben; äldreomsorg, funktionshinder och individ- och familjeomsorg (IFO).

Han ser bland annat risker med samordningen.

– Personer kan ha insatser från både äldreomsorg, funktionshinder och IFO samtidigt. Det handlar ofta om resurssvaga människor och där måste vi hitta samarbeten mellan nämnderna så att människor får den hjälp som de behöver. Men jag det tänker jag se till att de får.

Tanken på förändringen oroar

Samtidigt tror han att själva tanken på omorganisationen skapar mer oro än vad förändringen faktiskt kommer att innebära för medelgöteborgaren.

– För personer som inte har kontakt med varken äldreomsorg, funktionshinder eller IFO är det mest en nyhet att prata om. Och för den vanliga brukaren kommer det inte heller märkas direkt,  bor man på ett äldreboende bor man där även om nämnden byts ut. Jag tror att för brukare och göteborgare är det en liten fråga även om det låter väldigt dramatiskt, säger han och tillägger:

– Den stora skillnaden blir närheten till beslutsfattare för dem som behöver kontakt med oss lokalpolitiker och som vill påverka. Det kan skapa problem men det ska vi givetvis hitta en lösning på.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40