OROLIG. Jens Adamik (L) oroas mest över hur samordningen inom socialtjänsten kommer fungera när stadsdelsnämnderna skrotas. Foto: Mostphoto/Privat

L-toppens oro inför SDN-skrotningen

Det historiska beslutet att skrota Göteborgs tio stadsdelsnämnder är taget. Jens Adamik (L) är en av politikerna som mister sin post som stadsdelsnämndsordförande. "Ser risker med samarbetet inom socialtjänsten", säger han.

  • Publicerad 15:48, 27 nov 2019

Liberalerna är ett av partierna som var emot avvecklingen av stadsdelsnämnderna (SDN). Jens Adamik (L), ordförande i SDN Norra Hisingen är överens med partiet i frågan.

– Personligen jag ser stadsdelsnämnderna i princip som en socialtjänst, en klassisk sammanhållen socialtjänst som ligger nära människorna. Därför tycker jag att det är viktigt att behålla stadsdelsnämnderna, säger han.

Klart: Efter 30 år – stadsdelsnämnderna försvinner

Han menar att när stadsdelsnämnderna försvinner splittras samtidigt socialtjänsten i tre ben; äldreomsorg, funktionshinder och individ- och familjeomsorg (IFO).

Han ser bland annat risker med samordningen.

– Personer kan ha insatser från både äldreomsorg, funktionshinder och IFO samtidigt. Det handlar ofta om resurssvaga människor och där måste vi hitta samarbeten mellan nämnderna så att människor får den hjälp som de behöver. Men jag det tänker jag se till att de får.

Tanken på förändringen oroar

Samtidigt tror han att själva tanken på omorganisationen skapar mer oro än vad förändringen faktiskt kommer att innebära för medelgöteborgaren.

– För personer som inte har kontakt med varken äldreomsorg, funktionshinder eller IFO är det mest en nyhet att prata om. Och för den vanliga brukaren kommer det inte heller märkas direkt,  bor man på ett äldreboende bor man där även om nämnden byts ut. Jag tror att för brukare och göteborgare är det en liten fråga även om det låter väldigt dramatiskt, säger han och tillägger:

– Den stora skillnaden blir närheten till beslutsfattare för dem som behöver kontakt med oss lokalpolitiker och som vill påverka. Det kan skapa problem men det ska vi givetvis hitta en lösning på.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57