OROLIG. Jens Adamik (L) oroas mest över hur samordningen inom socialtjänsten kommer fungera när stadsdelsnämnderna skrotas. Foto: Mostphoto/Privat

L-toppens oro inför SDN-skrotningen

Det historiska beslutet att skrota Göteborgs tio stadsdelsnämnder är taget. Jens Adamik (L) är en av politikerna som mister sin post som stadsdelsnämndsordförande. "Ser risker med samarbetet inom socialtjänsten", säger han.

  • Publicerad 15:48, 27 nov 2019

Liberalerna är ett av partierna som var emot avvecklingen av stadsdelsnämnderna (SDN). Jens Adamik (L), ordförande i SDN Norra Hisingen är överens med partiet i frågan.

– Personligen jag ser stadsdelsnämnderna i princip som en socialtjänst, en klassisk sammanhållen socialtjänst som ligger nära människorna. Därför tycker jag att det är viktigt att behålla stadsdelsnämnderna, säger han.

Klart: Efter 30 år – stadsdelsnämnderna försvinner

Han menar att när stadsdelsnämnderna försvinner splittras samtidigt socialtjänsten i tre ben; äldreomsorg, funktionshinder och individ- och familjeomsorg (IFO).

Han ser bland annat risker med samordningen.

– Personer kan ha insatser från både äldreomsorg, funktionshinder och IFO samtidigt. Det handlar ofta om resurssvaga människor och där måste vi hitta samarbeten mellan nämnderna så att människor får den hjälp som de behöver. Men jag det tänker jag se till att de får.

Tanken på förändringen oroar

Samtidigt tror han att själva tanken på omorganisationen skapar mer oro än vad förändringen faktiskt kommer att innebära för medelgöteborgaren.

– För personer som inte har kontakt med varken äldreomsorg, funktionshinder eller IFO är det mest en nyhet att prata om. Och för den vanliga brukaren kommer det inte heller märkas direkt,  bor man på ett äldreboende bor man där även om nämnden byts ut. Jag tror att för brukare och göteborgare är det en liten fråga även om det låter väldigt dramatiskt, säger han och tillägger:

– Den stora skillnaden blir närheten till beslutsfattare för dem som behöver kontakt med oss lokalpolitiker och som vill påverka. Det kan skapa problem men det ska vi givetvis hitta en lösning på.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11