Läsning. I tisdags delades årets ”Sommarbok” ut utanför det tillfälliga biblioteket på Friskväderstorget. Foto: Privat

Laddar för en sommar med läsning

För att väcka barnens lust att läsa på ett kravlös sett har projektet "Sommarboken" testats och utvärderas sedan 2011. Nu laddar bibliotekarie Ingrid Forsberg på Friskväderstorgets pop-up-bibliotek för att leda deltagare genom en läsaktiv sommar.

  • Publicerad 11:17, 19 jun 2022

I veckan har det tillfälliga biblioteket på Friskväderstorget förberett sig för det läsfrämjande bokprojektet "Sommarboken". Projektet riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år som får med sig fyra-fem böcker över sommaren. Böckerna – tillsammans med armband, bokmärken och pyssel – lämnades i tisdags ut till de barn som anmält sig till projektet.

– Läsningen ska vara kravlös och barnen kan läsa hur många av böckerna som de vill. Men tanken är att vi ska träffas vid två tillfällen och prata om det som barnen läst. I min erfarenhet så är det många som tycker om att få prata med andra om sin upplevelse, säger Ingrid Forsberg, bibliotekarie.

Projektet "Sommarboken" har funnits sedan 2011 och drivs numera av Kulturutveckling inom Västra Götalandsregionen.

"Extra festlig start"

Årets tema är "I skuggan av".

– Det kan passa in på lite olika böcker, men framför allt är det böcker med spänningstema som barnen ska läsa. I år hade vi en extra festlig start på "Sommarboken" med tipspromenad och priser och så åt vi jordgubbar med glass, säger Ingrid Forsberg.

Vi är GBG