På scen. Skådespelarna Isra Elsalihie, Dilan Amin och Caisa-Stina Forssberg. Foto: David Walegren

Lägenhetslänga i Hjällbo gav inspiration till pjäs

Dramatikern Lucia Cajchanova har flera gånger passerat sitt barndomshem i Hjällbo och funderat vilka levnadsöden som tagit plats i lägenheten efter att hennes familj flyttat därifrån. Hennes nyfikenhet har nu resulterat i pjäsen "Hemma hos".

  • Publicerad 18:00, 30 nov 2021

Som barn flyttade Lucia Cajchanova och hennes föräldrar in i ett av de då nybyggda lägenhetshusen på Bergsgårdsgärdet i Hjällbo. Det blev Lucias barndomshem och den plats som hennes första minnen är förknippad med.

– Det var där jag lärde mig att läsa och cykla. Och på gården fick jag min första bästis. Det är en plats som alltid kommer att vara starkt sammanflätat med mina barndomsminnen.

Sedan Lucia och hennes föräldrar flyttat från lägenheten har flera levnadsöden avlöst varandra.

Det vet hon efter ett dussintal intervjuer med personer som alla har koppling till lägenheten.

– Vi har alla bott på samma plats, men är främlingar för varandra. Vilka är vi i den här mantalslängden? Den nyfikenheten blev drivande för mig.

Nya perspektiv

Genom att följa upp olika trådar har Lucia hamnat på flera ställen i världen. Åldersspannet på personerna hon intervjuat skiljer sig från 10 år till 80 år.

Det gav nya perspektiv berättar Lucia.

– Ja, att se barn leka i de miljöer som jag lekt i och upptäcka vilka likheter som finns – men också vilka skillnader. Ljudbilden var annorlunda. Då ropade man ut från lägenheten när man ville att ens barn skulle komma in från gården. Nu är det nog vanligare att man skriver ett meddelande.

Premiär 9 december

Arbetet ligger till grund för den nyskrivna pjäsen "Hemma hos" som har premiär på Angereds teater den 9 december.

Pjäsen riktar sig till unga från tio års ålder och tar upp frågeställningar som vad ett hem är och vad det innebär för de som bor där.

– Jag själv blev berörd av både berättelserna och generositeten jag möttes av. Min förhoppning är att kunna förmedla vidare av det till publiken, säger Lucia Cajchanova.

Lucia Cajchanova. Foto: Privat

Foto: David Walegren

Lucia Cajchanova

• Född i Bratislava, uppvuxen i Hjällbo och Göteborg, nu bosatt i Stockholm.

• Verksam som dramatiker och dramaturg sedan 1997. Har haft uppdrag för bland annat Backa teater och Göteborgs Stadsteater.

• Arbeter ofta med scenkonst för barn och unga. Har bland annat dramatiserat serierna "Det osynliga barnet" och "Som trolleri" för Unga Radioteatern. De har blivit internationellt uppmärksammade och vunnit priser.

Visa merVisa mindre

Drama. Pjäsen "Hemma hos" utgår från den lägenhet på Bergsgårdsgärdet som dramatikern Lucia Cajchanova. Som förarbete till pjäsen intervjuade hon alla de människor som bott i lägenheten efter henne. Foto: David Walegren