Stort intresse. Över 300 familjer har ansökt om att få bo i rummet. Foto: Hotel Bellora

Lägg undan mobilen – bo gratis på Göteborgshotellet

En smart lampa på hotellrummet registrerar hur mycket du använder sociala medier. Är du helt skärmfri kan du bo gratis.

  • Publicerad 15:02, 29 jan 2019

Slösurfande är nog något många kan känna igen sig i. Kanske är det också ett dåligt samvete och något som tar tid från upplevelser och mänskliga möten.

I ett samarbete mellan Länsförsäkringar och hotell Bellora i Göteborg har nu en person ett par eller en familj möjlighet att förändra sina skärmvanor och samtidigt påverka priset på sin hotellvistelse. Ju mindre skärmtid som spenderas, desto lägre blir kostnaden för rummet. Ingen skärmtid ger en gratis övernattning.

– Länsförsäkringar är initiativtagare. Vi kände att vi ville haka på – det passar våra gäster. Bellora är ett upplevelsehotell. Vi vill uppmuntra våra gäster att släppa skärmen, se sig omkring, umgås och äta gott, säger Mariana Valderrama Gaete, general manager på hotell Bellora.

Finns det här konceptet någon annanstans?

– Nej, jag tror att vi är först i världen.

I nuläget är ”The Check Out Suite” ett event som gäller en natt på hotellet. Sista chansen att lämna sin intresseanmälan är 6 februari. Redan nu har över 300 personer nappat på chansen.   

– Nu är det ett event som gäller den 14 februari. Vi ser det lite som ett test. Men det kan absolut vara något som hotellet kan tänkas erbjuda gäster även framöver, säger Mariana Valderrama Gaete.

I hotellrummet är den smarta lampan Skärmfri installerad. Lampan är kopplad till rummets wifi och känner av hur mycket tid som de uppkopplade skärmarna lägger på Instagram, Facebook, Youtube, Snapchat och Twitter. Lampans ljus ändras gradvis från vitt till rött när surfandet pågår. Varje surfminut kostar baserat på hur många som bor i rummet. Rött ljus innebär att den rekommenderade skärmtiden är förbrukad, vilket också betyder att hotellgästerna får betala fullpris. Om ingen skärmtid är förbrukad är rummet alltså gratis.

– Jag hade blivit jätteglad om rummet blir gratis, det är målet, säger Mariana Valderrama Gaete.

Vad är det som är så dumt med skärmtid?

– Det är svårt det där. Skärm är ju något nödvändigt, något som tar oss framåt. Men det är också tacksamt att reflektera över när man behöver skärmen och inte. Jag tycker inte det är fel att använda skärm, men det är spännande att få det svart på vitt hur mycket man surfar. Kanske kan man få en tankeställare om sitt slösurfande.

Vad har hotellet att vinna på det här – mer än den uppmärksamhet ni får?

– Vi tycker det är ett kul initiativ. Vi hoppas man kan få en kul och annorlunda upplevelse, säger Mariana Valderrama Gaete.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11