AKUTEN. Det minskade söktrycket har gjort att akutmottagningen haft tid att ställa om. Foto: Edward Olive

Lägre söktryck på akutmottagningen

De senaste veckorna har allt fler göteborgare sökt vård för coronasymtom. Samtidigt har antalet patienter som söker annan akutsjukvård minskat.

  • Publicerad 07:00, 5 apr 2020

Den som är i behov av akutsjukvård ska fortfarande söka det.

Sari Siirilä, vårdenhetschef på akut- och olycksfallsmottagningen. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska sjukhuset förbereder sig för att kunna vårda hundratals coronasmittade de kommande veckorna. Samtidigt som allt fler söker vård för coronasymtom måste sjukhuset också kunna ta emot patienter som är i behov av annan akutsjukvård.

Rädsla för smittan och att belasta sjukvården mer än i nödfall har gjort att söktrycket till akutmottagningarna minskat de senaste veckorna.

– Det är väldigt bra att man endast kommer in vid akuta behov. Det är bra att man inte belastar akutsjukvården i onödan. Det ska bli intressant att se hur det blir när det här är över, om vi får samma söktryck igen eller om vi lärt oss att tänka på ett annat sätt, säger Sari Siirilä, vårdenhetschef på akut- och olycksfallsmottagningen på Sahlgrenska.

Finns det en risk att personer som ändå är i behov av akutsjukvård avstår?

– Det tror jag inte. Jag tror att de som behöver kommer. Annars skulle vi ha noll sökande, så är det inte.

Det lägre söktrycket tas tacksamt emot för personalen på akuten. Utöver den vanliga mottagningen bemannar de även karantänakuten som upprättats för misstänkta coronafall och slussen som skickar patienterna rätt för att undvika coronasmittade på den vanliga akutmottagningen.

– Än så länge är läget under kontroll. Vi har haft några veckor nu där vi har kunnat förbereda oss. Den som är i behov av akutsjukvård ska fortfarande söka det, säger Sari Siirilä.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11