AKUTEN. Det minskade söktrycket har gjort att akutmottagningen haft tid att ställa om. Foto: Edward Olive

Lägre söktryck på akutmottagningen

De senaste veckorna har allt fler göteborgare sökt vård för coronasymtom. Samtidigt har antalet patienter som söker annan akutsjukvård minskat.

  • Publicerad 07:00, 5 apr 2020

Den som är i behov av akutsjukvård ska fortfarande söka det.

Sari Siirilä, vårdenhetschef på akut- och olycksfallsmottagningen. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska sjukhuset förbereder sig för att kunna vårda hundratals coronasmittade de kommande veckorna. Samtidigt som allt fler söker vård för coronasymtom måste sjukhuset också kunna ta emot patienter som är i behov av annan akutsjukvård.

Rädsla för smittan och att belasta sjukvården mer än i nödfall har gjort att söktrycket till akutmottagningarna minskat de senaste veckorna.

– Det är väldigt bra att man endast kommer in vid akuta behov. Det är bra att man inte belastar akutsjukvården i onödan. Det ska bli intressant att se hur det blir när det här är över, om vi får samma söktryck igen eller om vi lärt oss att tänka på ett annat sätt, säger Sari Siirilä, vårdenhetschef på akut- och olycksfallsmottagningen på Sahlgrenska.

Finns det en risk att personer som ändå är i behov av akutsjukvård avstår?

– Det tror jag inte. Jag tror att de som behöver kommer. Annars skulle vi ha noll sökande, så är det inte.

Det lägre söktrycket tas tacksamt emot för personalen på akuten. Utöver den vanliga mottagningen bemannar de även karantänakuten som upprättats för misstänkta coronafall och slussen som skickar patienterna rätt för att undvika coronasmittade på den vanliga akutmottagningen.

– Än så länge är läget under kontroll. Vi har haft några veckor nu där vi har kunnat förbereda oss. Den som är i behov av akutsjukvård ska fortfarande söka det, säger Sari Siirilä.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57