Jobb. 4 925 personer fick arbete i Västra Götaland under februari. Foto: Mostphotos

Lägsta arbetslösheten på 10 år i länet

I februari låg arbetslösheten i Västra Götaland på 6,2 procent. Det är den lägsta siffran för samtliga grupper på 10 år.

  • Publicerad 12:05, 12 mar 2019

I februari var drygt 28 000 personer utan jobb i länet, vilket innebär en arbetslöshet på 6.2 procent. Det är den lägsta siffran på 10 år och arbetslösheten har minskat för både kvinnor, män, ungdomar, äldre och utrikes födda.

– Arbetslösheten fortsätter att sjunka på bred front. Antalet inskrivna arbetslösa har minskat för både kvinnor och män – inrikes och utrikes födda och oavsett utbildningsnivå. Vi har under en längre period sett en stark arbetsmarknad, vilket leder till att allt färre personer anmäler sig som arbetssökande och att många arbetslösa får jobb, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Inom länet finns regionala skillnader. Lägst arbetslöshet i februari hade Öckerö kommun med 2,4 procent, högst hade Åmål med 13 procent. Även om arbetslösheten minskar för alla grupper finns också där skillnader inom länet. Störst förändring syns i gruppen utrikesfödda där arbetslösheten har minskat från 19,3 till 17,6 procent på ett år.

– Med den skriande kompetensbristen som råder är det oerhört viktigt att vi tar tillvara på kompetensen hos alla och fortsätter att öka sysselsättningen hos utrikes födda. De är nödvändiga för den framtida arbetskraftsförsörjningen, säger Sandra Offesson.

Även framgent ser utsikterna goda ut. Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer visar att Västra Götaland och Halland har en jobbprognos på +13 procent, jämfört med motsvarande period förra året då jobbprognosen låg på +6 procent. Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar.

– Det är verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren i Västsverige. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt kring rekryteringen för att säkra sin kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group Sverige i ett pressmeddelande.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57