Lågstadiet inspirerar Masthuggsteatern

Lågstadieelever från Bergsjön har inspirerat till en ny föreställning på Masthuggsteatern. – Det är både kul och pirrigt att komma till teatern, säger Paulina Limbu, som går i ettan på Sandeklevsskolan.

  • Publicerad 18:40, 8 jun 2017

Det är fredag morgon och Masthuggsteatern kryllar av livliga barn. De har kommit från Bergsjön för att agera publik till ett par teaterscener och diskutera kring dem. Flera av dem springer direkt fram och slänger armarna om skådespelaren Helen Hansson. De känner varandra väl vid det här laget.

Teaterns konstnärliga team har träffat barnen regelbundet under hela vårterminen och genomfört workshopar och intervjuer med fokus på känslor, kommunikation och samarbete.

Materialet och idéerna används nu som inspiration till föreställningen "Signalisterna" som just nu håller på att ta form och har premiär i höst.

– Tanken är att kunna göra en föreställning utifrån barnens egna tankar och känslor. Vi försöker vi fånga upp essenser som gör att de kan känna igen sig, säger Helen Hansson.

– Vi bjuder in till teaterns värld och förhoppningen är att väcka ett intresse, säger projektledaren Mikaela Latrille.

Paulina Limbu är en av eleverna som älskar att komma till Masthuggsteatern.

– Det är både kul och pirrigt att komma hit och det känns jätteroligt.

Intresset till trots är det inte skådespelare som står högst upp på listan över drömyrken, något hon delar med klasskompisarna Anton Kowieski och Maria Issa.

– Jag skulle vilja jobba på Galaxen, det verkar jätteroligt, säger Maria. (Galaxen är en stadslantgård i Bergsjön. Reds anm.)

För Anton är teater inte något stort intresse, såvida det inte handlar om ett specifikt ämne.

– Rymden.

Deras lärare märker att eleverna utvecklats mycket genom projektet.

– Många vågar prata mer och de har utvecklat sin kreativitet. Det är också roligt att de får komma till en ny miljön, säger läraren Ingrid Nilsson.

Samarbetsprojektet "Stafetten".

Under 2015-2017 genomför Masthuggsteatern ett samarbetsprojekt med Sandeklevsskolan i Bergsjön, utformat som en stafett där äldre barn lämnar över till yngre. Stafetten resulterar i tre föreställningar som spelas runt om i hela Göteborg.

Projektet syftar också till att bidra till integration i en segregerad stad och för empowerment av unga.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG