Foto: Tyler Olson/ Mostphotos

Läkare på vårdcentral odlade cannabis

Läkaren odlade cannabis tillsammans med sin sambo. Dessutom använde hon själv narkotika emellanåt. Nu förlorar hon sin läkarlegitimation.

  • Publicerad 15:19, 19 jan 2021

Kvinnan hann bara tjänstgöra ett år som läkare innan hon blev av med sin legitimation. Då hade hon dömts i såväl Tingsrätten som Hovrätten för grovt narkotikabrott.

I domarna går att läsa hur läkaren, tillsammans med sin sambo, odlat cannabis i den gemensamma bostaden under flera år. Båda två nyttjade också själva narkotikan, samt sålde den vidare till en mindre krets.

När läkaren greps av polisen – på vårdcentralen där hon arbetade – testade hon dessutom positivt för cannabis.

Ångrar sig

Efter gripandet har den 32-åriga läkaren varit djupt ångerfull och bland annat skyllt på att hon dragits in i missbruket genom sin partner. Av domarna framgår att sambo vanemässigt rökte cannabis och att kvinnan upplevt hur beteendet normaliserats. Efter en tid började även hon att använda narkotika vid sporadiska tillfällen.

Men trots att hovrätten ansåg att läkaren haft en ”passiv roll” i narkotikahanteringen dömdes hon till ett och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott. En försvårande faktor var att brottsligheten pågått under tre års tid och att kvinnan varit införstådd i att narkotikan såldes vidare till andra.

Förlorar legitimationen

Sedan dess har kvinnan tagit avstånd från droger, gått i beroendeterapi och regelbundet lämnat drogtester. Till sitt försvar hävdar hon också att bruket av cannabis aldrig påverkat hennes yrkesutövning. Tvärtom har hon goda vitsord från sitt jobb som läkare.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har ändå valt att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som nu har fattat beslutet att återkalla läkarens legitimation.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20