KRITIK. Läkaren kritiseras bland annat för oförsiktighet vid ordination och förskrivning av narkotiska läkemedel. Foto: Michael Erhardsson

Läkare skrev ut narkotiska tabletter till beroendeperson

Läkaren i Göteborg skrev ut en stor mängd narkotikaklassade läkemedel till en ung man med beroendeproblematik. Mannen avled och nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 05:30, 6 nov 2019

Inom loppet av några månader skrev en läkare i Göteborg ut åtta olika narkotiska läkemedel till en patient i 30-årsåldern vid totalt elva tillfällen. Merparten av förskrivningarna gjordes utan något möte mellan läkaren och mannen.

Läkaren kände till mannens beroendeproblematik och i hens egna anteckningar från ett av besöken går bland annat att läsa att patienten ”sedan tidiga tonåren blivit allt mer intresserad av droger och dess verkningsgrad.”

I januari 2017 avled mannen under pågående behandling vilket ledde till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, började granska fallet.

Granskningen visar att läkaren inte varit tillräckligt försiktig med förskrivningen av läkemedlen. Ivo ser allvarligt på bristerna och har i sin granskning inte kunnat se att läkaren gjort någon bedömning över lämpligheten att förskriva läkemedlen till en patient som hade en historia av, och eventuell pågående, beroendeproblematik.

Agerande ledde fram till att även andra utskrivningar av läkaren granskats. Där har Ivo dock inte kunnat se någon oförsiktighet från läkarens sida och väljer därför att inte anmäla till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren får med andra ord behålla sin yrkeslegitimation.  

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57