En patient i Göteborg fick stroke att ha uppmanats att tillfälligt sluta ta sin blodförtunnande medicin. Foto: Mostphotos

Läkemedelsmiss kan ha lett till dödsfall

En kommunikationsmiss mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och en vårdcentral i Göteborg kan ha lett till en patients död i stroke.

  • Publicerad 17:22, 9 jan 2018

En patient i Göteborg drabbades av stroke och avled två dagar senare efter att ha varit utan blodförtunnande läkemedel i två veckor. Patienten hade uppmanats av läkare att inte ta blodförtunnande på några dagar, men uppehållet blev två veckor på grund kommunikationsbrister. Detta kan ha bidragit till dödsfallet, enligt en lex Maria-anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Avvikande provsvar

Patienten, som mådde bra när hen först kontaktades av vårdpersonal, behövde sluta med sina blodförtunnande mediciner tillfälligt på grund av avvikande provsvar. Sahlgrenska universitetssjukhuset anser dock att kommunikationen med patientens vårdcentral, där ansvarig läkare fanns, och sjukhuset uppvisade brister.

Sahlgrenska fick besked från vårdcentralen om att ny behandling med blodförtunnande skulle påbörjas, men vårdcentralen berättade inte att man först ville tala med patientens anhöriga.

En telefontid planerades två veckor fram i tiden. Innan dess hann patienten drabbas av stroke och tecken på hjärtinfarkt och gick inte att rädda, enligt anmälan från Sahlgrenska.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG