Den 1 december lyfts plåten och vi inviger Göteborgs första Ruta. Foto: Patrik Svedberg

Landala Torg får en frizon

Rutan är en plats där tillit och omsorg råder. Nu invigs den nio kvadratmeter stora frizonen på Landala torg, inspirerad av regissören Ruben Östlunds film The Square.

  • Publicerad 08:59, 22 nov 2018

Göteborgsregissören Ruben Östlund ville från början att Rutan skulle ersätta Kopparmärra på Kungsportsplatsen. Så blev det inte. Nu har installationen fått en annan plats – på Landala Torg.

Flera av Rubens Östlunds filmer problematiserar frågor som rör gemenskap och civilkurage. I filmen Play, som handlade om barn som rånade andra barn på stan, väcktes idén om en frizon. I hans film The Square utvecklade han den.

Läs också: Ruben Östlund är Oscarsnominerad

Läs också: Metoo den stora vinnaren på Guldbaggegalan

Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. Alla har samma rättigheter och skyldigheter i Rutan. Det innebär att vem som helst ska kunna lämna sina ägodelar i Rutan utan att någon tar dem. Det är också en plats dit människor kan gå om de behöver hjälp.

Rutan i Landala blir den fjärde i ordningen. Sedan tidigare finns frizoner i Värnamo, Ängelholm och Grimstad i Norge.

– Äntligen på plats i Göteborg, säger regissören Ruben Östlund i ett pressmeddelande.

Att Rutan skulle hamna just på Landala torg är tack vare Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning. Hon såg The Square och tyckte att Landala borde ha en sådan ruta.

– Jag tyckte att det hängde ihop med vårt hälsofrämjande arbete för seniorer. Vi vill att seniorerna ska vara med där det händer, och Rutans budskap stämmer så bra överens med den värdegrund vi står på, berättar Annika Strandberg.

Rutan har nu byggts som en kvadrat i den befintliga stenläggningen på torget. Två rader vita gatstenar och en ljusslinga markerar Rutan.

För den som betvivlar att Rutan kommer att fungera refererar Ruben Östlund till trafikreglerna.

– Om man tänker efter så är det ganska fantastiskt hur bra idén med ett övergångsställe fungerar. Ett par vita streck i gatan får bilister att visa omsorg för fotgängare. Det säger något om människans förmåga till starka gemensamma överenskommelser. Naturligtvis kan vi skapa nya sociala kontrakt om vi tycker att vi behöver det. 

Den första december tänds ljusslingan upp och Rutan invigs.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11