Lång tid utan simskola – nu kraftsamlar livräddare

Under pandemin har det varit svårt att hålla simförmågan i trim. Svenska Livräddningssällskapet Göteborg slår därför ett extra slag för sommarens utomhussimskolor i sjöar och hav.

  • Publicerad 05:30, 15 jun 2021

Små barn drunknar tyst, de bara försvinner.

Tina Heiker Hult, verksamhetschef, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg. Foto: SLS Göteborg

Aldrig tidigare har simhallarna varit stängda så länge och möjligheten att träna simning varit så begränsad.

Det har påverkat simförmågan hos både vuxna och barn, menar Tina Heiker Hult, verksamhetschef, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg.

– Simning är en färskvara. Har man inte haft tillgång till vatten under en längre tid är det svårt att veta hur mycket man klarar av, säger hon

Sedan en tid är simhallarna öppna för föreningsverksamhet och skolklasser men inte för simundervisning. SLS Göteborg har märkt ett stort tryck på intensivkurser inför sommaren men det är fortfarande få bassänger öppna.

Tina Heiker Hult vill därför slå ett slag för utomhussimskolorna i sommar.  

– Vi har flera simskolor på olika badplatser runt om i Göteborg. Det är både coronavänligt och ett bra sätt att vänja sig vid att simma i hav och sjöar, vilket är lite tuffare än att simma inomhus.

SLS Göteborg erbjuder även livräddningsläger för ungdomar utomhus.

– All vår verksamhet går ut på att deltagarna ska bli vattensäkra. Man ska veta hur man beter sig i, vid och på vatten och is.

Drunknar tyst

För om olyckan är framme går det fort.

– Små barn drunknar tyst. De bara försvinner och är vattnet grumligt är det svårt att hitta barnet.

Hon vill även påminna föräldrar att ha koll på sina mindre barn på stranden. Förra året fick föreningens livräddare på Askimsbadet hjälpa till att leta efter nästan 30 bortsprungna barn.

– Du får inte tappa bort dina barn. Går man till stranden med mindre barn måste de vara under uppsikt, på en armlängds avstånd.

Ett annat viktigt tips är att om man ska rädda någon i vattnet ska man ha något flytande, som en livboj, mellan sig och personen i nöd.

– Det blir som en förlängd arm. Bara den enkla kunskapen är värd hur mycket som helst.

Förra sommaren drunknade totalt 77 personer i Sverige varav tio i Göteborg och Bohuslän, visar statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Kommer ni ha livräddare på stränderna i sommar?

– I år blir det bara på Askimsbadet under några veckor. Tidigare år har vi varit på fler badplatser men vi är en ideell förening och har bara råd med en strand i år.  Det stödet jobbar vi stenhårt på men kommunen är inte intresserade, säger Tina Heiker Hult.

Simma lugnt!

För de minsta

Små barn ska alltid vara inom en armlängds avstånd i vatten. Bada alltid tillsammans med dina barn.

För ungdomar

Prata med dem om att inte utmana varandra i vattnet. Gör bara det du själv klarar av. Simmar kompisarna längre, ta med en livboj eller något liknande att flyta på.

Ska du hjälpa en kompis ta med en livboj eller något annat som flyter som du kan ha mellan dig och den du tänker rädda.

För Äldre

Överskatta inte din simförmåga.

Använd alltid flytväst på båten även om du kan simma.

Simma längs med stranden och inte rakt ut.

Visa merVisa mindre

SLS Göteborgs utomhussimskola

Var?

Fiskebäck

Bergsjön

Härlanda Tjärn

Sisjön

Billdal

Stegerholmens småbåtshamn

Tumlehed

(Sörredsbadet, inomhus)

När? Period 1:  12 juli-23 juli. Period 2: 26 juli – 6 augusti.

Vad? Simskola och märkestagning. Mer information finns på slsgoteborgs.se

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39