Lång väntan. Många har fått tillbringa dag och natt, utanför polisens kontor på Landvetter flygplats, för ett provisoriskt pass Foto: Privat

Först i kön. Knappt två timmar innan planet skulle lyfta fick Louise Höij sitt provisoriska pass. Foto: Privat

Natt. Louise tillbringade två nätter utanför Landvetter flygplats för att inte mista sin plats i kön. Foto: Privat

Lång väntan för provisoriskt pass – polisen utökar öppettiderna

Knappt två timmar innan flyget till London fick Louise Höij ett provisoriskt pass. Då hade hon tillbringat två nätter i regn och kyla utanför Landvetter flygplats. Nu ska polisen utöka öppettiderna.

  • Publicerad 14:01, 27 maj 2022

Passkaoset fortsätter. När Louise Höij lyckades förnya sitt pass – efter månaders väntan på en tid – trodde hon att allt var lugnt inför resan till London. Men icke.

På grund av strul med tillverkningen blev passet inte klart i tid.

– Jag ringde och fick veta att mitt pass fortfarande är långt bak i tillverkningskön, det kan dröja uppåt fem veckor, säger hon.

Det handlar om att leverantören i Finland som tillverkar passhandlingar har fått problem i produktionen, menar polisen.

"Folk satt i vattenpölar"

För Louise Höij var enda utvägen att skaffa ett provisoriskt pass. Men hon var inte ensam om problemet. Utanför polisens kontor på Landvetter flygplats möttes hon av många trötta göteborgare.

– I stort sett alla som väntade hade ansökt om pass men inte fått dem i tid på grund av tillverkningen. De som satt längst fram i kön hade tak men de flesta satt i vattenpölar, folk var helt dyngsura.

Hur länge fick du vänta?  

– Jag kom på onsdagsnatten för att få en bra köplats när de öppnade klockan åtta på morgonen. Jag väntade hela torsdagen men när de stängde klockan 16 var jag fortfarande inte i närheten av ett pass. Så det blev ännu en natt utomhus i kön. När de öppnade på fredagen fick jag första platsen eftersom min situation var mesta akut.

Louise Höij fick sitt provisoriska pass, som kostar 980 kronor, klockan 8.30 på fredagsmorgonen. En och en halv timme innan planet till London skulle lyfta.

– Det är det konstigaste jag varit med om. Jag är helt slut men lättad, säger hon samtidigt som gaten stänger och hon måste lägga på.

Längre öppettider

Polisen i Göteborg är medvetna om de långa väntetiderna på Landvetter. Därför förbereder man nu för att kunna utöka öppettiderna till både dag och natt.

– Det är beslutat att vi ska införa två skift för de provisoriska passen. Nu gäller det bara att få in utbildad personal, säger Göteborgs polischef Erik Nord.

Han tillägger:

– Vi hoppas att det ska vara igång i början av juni. Vi utreder även om det går att öppna en lokal för provisoriskt pass någon annanstans i området. Allt i förhoppningen att det ska släppa och lätta.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44