NARKOTIKA. Smugglingen ska ha skett oerhört frekvent och organiserat. Foto: Kristian Risenfors och från Tullkriminalens förundersökning

Långa fängelsestraff i internationell knarkhärva

Fängelsestraff på mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år – det blev domarna för 14 av de 15 personer som stått åtalade i en internationell narkotikahärva med koppling till Göteborg.

  • Publicerad 05:57, 16 aug 2020

Det är det största ärendet i Tullverkets historia.

Gill Eriksson är biträdande chef Tullkriminalenheten. Foto: Kristian Risenfors

Det var polisen i Österrike som först lade märke till den omfattande narkotikasmugglingen innan de kontaktade dansk polis och svenska Tullverket våren 2018. Mängder med narkotika hade smugglats från Nederländerna där den förpackats i kapslar och sedan märkts med olika beteckningar för vidare försäljning i till exempel Göteborg.

I oktober förra året inleddes rättegången där 15 personer stod åtalade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Förundersökningen omfattar cirka 14 000 sidor. Enligt åtalet beräknas personerna ha hanterat över 132 kilo heroin och kokain till ett gatupris om 112 miljoner kronor.

– Det är det största ärendet i Tullverkets historia, inte i beslagsmängder men i omfattning, sa Gill Eriksson, biträdande chef Tullkriminalenheten, till Göteborg Direkt i samband med åtalet.

Huvudförhandlingen pågick under sammanlagt 68 förhandlingsdagar och avslutades i mitten av juli.  

Åklagaren menade att personerna hade kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe, men en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hansell, säger att de inte kunnat hitta några sådana kopplingar.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger Anna Hansell i ett pressmeddelande.

Alla åtalade utom en döms nu till fängelsestraff på mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år. Personen som frias helt stod åtalad för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Bland de dömda finns personer i Göteborg som tagit emot partier med kapslar för att sedan leverera dessa vidare i mindre delar inom avgränsade geografiska områden.

– Det är tydligt att dessa personer har haft en väl inarbetad kundkrets som gjort att de snabbt har fått avsättning för de kapslar som tagits emot, säger Anna Hannell.

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter att straffen har avtjänats. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid. 

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21