NARKOTIKA. Smugglingen ska ha skett oerhört frekvent och organiserat. Foto: Kristian Risenfors och från Tullkriminalens förundersökning

Långa fängelsestraff i internationell knarkhärva

Fängelsestraff på mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år – det blev domarna för 14 av de 15 personer som stått åtalade i en internationell narkotikahärva med koppling till Göteborg.

  • Publicerad 05:57, 16 aug 2020

Det är det största ärendet i Tullverkets historia.

Gill Eriksson är biträdande chef Tullkriminalenheten. Foto: Kristian Risenfors

Det var polisen i Österrike som först lade märke till den omfattande narkotikasmugglingen innan de kontaktade dansk polis och svenska Tullverket våren 2018. Mängder med narkotika hade smugglats från Nederländerna där den förpackats i kapslar och sedan märkts med olika beteckningar för vidare försäljning i till exempel Göteborg.

I oktober förra året inleddes rättegången där 15 personer stod åtalade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Förundersökningen omfattar cirka 14 000 sidor. Enligt åtalet beräknas personerna ha hanterat över 132 kilo heroin och kokain till ett gatupris om 112 miljoner kronor.

– Det är det största ärendet i Tullverkets historia, inte i beslagsmängder men i omfattning, sa Gill Eriksson, biträdande chef Tullkriminalenheten, till Göteborg Direkt i samband med åtalet.

Huvudförhandlingen pågick under sammanlagt 68 förhandlingsdagar och avslutades i mitten av juli.  

Åklagaren menade att personerna hade kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe, men en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hansell, säger att de inte kunnat hitta några sådana kopplingar.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger Anna Hansell i ett pressmeddelande.

Alla åtalade utom en döms nu till fängelsestraff på mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år. Personen som frias helt stod åtalad för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Bland de dömda finns personer i Göteborg som tagit emot partier med kapslar för att sedan leverera dessa vidare i mindre delar inom avgränsade geografiska områden.

– Det är tydligt att dessa personer har haft en väl inarbetad kundkrets som gjort att de snabbt har fått avsättning för de kapslar som tagits emot, säger Anna Hannell.

Samtliga personer som döms och som inte är svenska medborgare utvisas efter att straffen har avtjänats. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid. 

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40