Nya regler. Snart måste hundar hållas kopplade i hela naturreservatet och cykelförbud införs på delar av Änggårdsbergen. Foto: Gunilla Galligani (arkivbild)

Länsstyrelsen inför cykelförbud i Änggårdsbergen

Cyklister och hundägare begränsas i Änggårdsbergen. Länsstyrelsen inför nya regler i naturreservatet efter år av klagomål.

  • Publicerad 06:30, 18 jun 2022

Vi är angelägna om att förebygga att det händer en olycka mellan cyklist och ridekipage.

Sönderkörda stigar och slitage på mark och växtlighet. Det är några av synpunkterna som upprörda besökare på geggiga stigar har framfört som klagomål.

Kritiken har inkommit till såväl Länsstyrelsen, kommunen som Botaniska under flera år.

Det handlar även om skrämsel och risk för olyckor när folk som promenerar eller joggar möter cyklister som kommer i full fart, ibland många cyklister i grupp, uppger Jenny Hood, naturvårdshandläggare, Länsstyrelsen.

– Man är rädd för att det ska bli olyckor, när man har barn och hundar med sig till exempel eller bara upplever obehag av att bli skrämde när de är ute i naturen.  

Länsstyrelsen har därför, för att värna både natur och besökare, uppdaterat reglerna för dem som vistas i naturreservatet Änggårdsbergen.

Delvis cykelförbud

– Området är mycket populärt för terrängcykling och för att minska risken för olyckor och konflikter så har vi bedömt att det är nödvändigt att införa några begränsningar för cykling i reservatet, säger Jennifer Hood.

Cykling kommer även i fortsättningen delvis vara tillåtet i området. Det nya cykel förbudet gäller i Vitsippsdalen, arboretet, på ljungheden och på ridstigar,

– Det finns ridstigar i området som används av en ridskola med barn och ungdomar. Vi är angelägna om att förebygga att det händer en olycka mellan cyklist och ridekipage.

Under perioden november till februari kommer man bara att få cykla på ett urval stora gångvägar.  Tanken är att minska slitaget på stigar och terräng, samtidigt som det fortfarande kommer att vara möjligt att cykelpendla genom området. 

I samma veva införs nya bestämmelserna kring att hundar ska hållas kopplade i hela området.

– Det handlar främst om hänsyn till de många som vistas i reservatet, säger Jennifer Hood.

Mer om naturreservatet Änggårdsbergen

Änggårdsbergen ligger centralt i Göteborg och Mölndal. Området har varit skyddat som naturreservat sedan 1975 och är ett mycket välbesökt område för rekreation. 

För att skydda skogen i området har Länsstyrelsen också infört förbud mot avverkning.

Enstaka träd kan ändå behöva tas ner, men då är det för att gynna naturvärden eller för besökarnas säkerhet och framkomlighet.

Länsstyrelsen har även tagit fram en ny skötselplan där det fastställts vilka som ska ansvara för skötseln i Änggårdsbergen. Det blir tre aktörer inom olika delar av området: Västkuststiftelsen, Mölndals Stad och Göteborgs Botaniska Trädgård.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44