TILLSYN. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om föreskrifter och beslut och kontrollera efterlevnaden av dessa. Foto: Stefan Winberg

Länsstyrelsen nöjda efter tillsyn på köpcentrum

Följsamheten av den nya pandemilagen är generellt bra på regionens köpcentrum och gallerior. Det visar länsstyrelsens rapport efter de första observationerna.

  • Publicerad 14:48, 18 jan 2021

Nordstan har vi ännu inte kontrollerat, men de verkar angelägna om att vi ska komma.

Fredagen den 15 januari gav sig tio observatörer från Länsstyrelsen ut på tillsyn av köpcentrum och gallerior i regionen. Syftet var att kontrollera efterlevnaden av pandemi-lagen som trädde i kraft den 10 januari. I Göteborgsområdet kontrollerades Frölunda torg, Mölndals galleria och Allum.

– Nordstan har vi ännu inte kontrollerat, men de verkar angelägna om att vi ska komma. Om det beror på att de är fantastiska eller att de har problem vet jag faktiskt inte, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på Länsstyrelsen Västra Götaland.  

Hur såg det ut på de köpcentrum ni kontrollerade?

– Den övergripande bilden är att det ser bra ut. I huvudsak följer butikerna de regler som finns. Det fanns inga omfattande brister, säger Kristina Höök Patriksson.

Föranmälda besök

Den regeln som följdes allra bäst var skyltningen om hur många som får vistas i lokalen samtidigt. Hela 98 procent av butikerna hade sådan skyltning.

– När det är så bra så får vi nog säga att vi gjort vad vi kunnat, säger Kristina Höök Patriksson.

Inom vilket område var följsamheten sämst?

– När det handlade om att informera kunder och besökare att handla ensamma och på tider med mindre beläggning. Men, nästan alla köpcentrum hade sådan information vid köpcentrets entré. Då är det inte lika allvarligt att varje enskild butik kanske inte hade sådan information.

Innan tillsynen genomfördes skickades information om besöket ut till köpcentrumens ledning. I vissa fall valde dem att skicka vidare informationen till de olika butikerna.

– Vår grundinställning är att alltid komma föranmält. Oanmälda tillsynsbesök är oftast inte befogade. Det är inte så att myndigheten ska ”komma på” någon. Vi vill att alla gör rätt innan vi kommer. Det är inte så att man sätter upp en skylt en timme innan vi kommer och sedan tar ner den. Det verkar inte rimligt, säger Kristina Höök Patriksson.

Ingen uppföljning

Rapporten från tillsynen ska nu skickas ut till köpcentrumen. Men Länsstyrelsen gör normalt inte någon uppföljning av de missar som identifierats.

– Vi räknar med att köpcentrumen har egen kontroll. I vår rapport framkommer de eventuella brister vi upptäckt. Så de följer upp själva. Sedan kan vi göra nya besök om det visar sig att det inte fungerar, säger Kristina Höök Patriksson

Vid grova överträdelser som inte åtgärdas kan köpcentrum och enskilda butiker få vitesförelägganden. I extrema fall kan butiker behöva stänga.

– Men jag har svårt att tro att vi landar i något sådant utifrån det här resultatet. Det handlar om enstaka påpekanden. I det stora hela har allt sett bra ut hittills, säger Kristina Höök Patriksson.

"Vi kommer behöva bli fler"

Utöver fysisk tillsyn ringer Länsstyrelsens observatörer till olika verksamheter för att kontrollera om covid-19-lagen följs. Framöver kan även gym, sportanläggningar, badhus, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar vara aktuella för tillsyn.

– Vi behöver hitta effektiva sätt att jobba. Vi kan inte heller springa runt överallt med tanke på smittskydd och så. Det finns branscher vi kommer hantera så småningom. Jag vill inte gå in på vilka, för så långt fram i planeringen är vi inte, säger Kristina Höök Patriksson.

Har ni tillräckliga resurser?

– Detta har högsta prio. Befintlig personal har omdirigerats till att jobba med detta. Förutom planeringspersonal är det ett tjugotal personer som arbetar med den här tillsynen nu. Men vi kommer behöva bli fler. Förmodligen kommer vissa arbetsuppgifter minska i omfattning, som att svara på frågor, medan andra arbetsuppgifter kommer öka, som tillsyn och kontroll.

Så går tillsynen till

Tillsynen ska bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning och den kan ske på distans eller genom besök på plats. I första hand ska tillsynen bedrivas genom råd, information och uppmaningar till verksamheter. Målet är att verksamheten frivilligt ska rätta till brister. Om verksamheten inte genomför de åtgärder som krävs kan Länsstyrelsen fatta beslut om vitesföreläggande. Länsstyrelsen avgör om det är aktuellt med vite och hur stort belopp verksamheten ska betala. Verksamheten kan överklaga Länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

Källa: Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20