Länsstyrelsen ryter ifrån mot hyreshöjningar

Hyresvärden Robert Dicksons stiftelses hyreskrav kritiseras på högre ort. Nu kräver länsstyrelsen att stiftelsen slår fast vad en ”mindre bemedlad” hyresgäst tjänar.

  • Publicerad 05:30, 12 sep 2018

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om hyresgästerna på Carl Grimbergsgatan i Annedal som anordnade ett sorgetåg mot hyresvärden Robert Dicksons stiftelses planerade hyreshöjningar i området.  

Läs mer: Ett sorgetåg mot renovräkningar i centrum

Hyresgästerna anser att höjningen strider mot stiftelsens syfte att erbjuda bostäder med en rimlig hyresnivå åt mindre bemedlade arbetare och har därför vänt sig till länsstyrelsen.

Nu rapporterar Hem & Hyra att efter en översyn har länsstyrelsen fattat beslut och kritiserar stiftelsens agerande. Kritiken innebär bland annat att det tydligt ska framgå hur mycket nya hyresgäster ska få tjäna. Att likställa en ”mindre bemedlad” person med en vanlig lönearbetare. Det duger inte, anser länsstyrelsen.

Vill fördubbla hyrorna

Den planerade renoveringen på Carl Grimbergsgatan beräknas kosta runt 140 miljoner kronor och i samband med renoveringarna vill stiftelsen höja hyrorna med 40–60 procent.

– Om vi inte får ta ut en högre hyra hamnar vi i en prekär situation. Då kan vi bli tvungna att sälja husen. Vi har undersökt möjligheten med länsstyrelsen och vi har rätt att sälja om vi behöver. Men vad jag känner till så har stiftelsen inte gjort det hittills och vi hoppas slippa göra det även i framtiden, säger stiftelsens vd Mikael Jansson till Hem & Hyra.

Chockad vd

Förhandlingar pågår mellan Hyresgästföreningen och stiftelsen som menar att deras krav ligger under bruksvärdet. Hyresgästföreningen håller inte med.

Mikael Jansson menar att beslutet från länsstyrelsen inte påverkar förhandlingarna i dagsläget. Han är förvånad över kritiken.

– Vi måste analysera det först. Jag är lite chockad. Hur ska stiftelsen kunna bedriva fortsatt verksamhet?, säger han.

Så mycket anser länsstyrelsen att hyresgäster får tjäna:

En ensamstående person med flera barn borde inte få tjäna mer än strax under 30 000 kronor före skatt.

Ensamstående utan barn bör ha inkomster som är ”väsentligt lägre”.

Källa: Hem & Hyra

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20