Stängt. Flera bibliotek i Göteborg har varit stängda sedan början av april. Foto: Bertil Jonsson

Låntagare rasar mot coronastängda biblioteken

Flera bibliotek stängde hastigt i april och har fortfarande inte öppnat. Det förargar låntagare som nu står utan böcker. "De struntar i oss som läser" , säger en trogen biblioteksbesökare.

  • Publicerad 05:30, 30 jun 2020

Jag är jättearg och har flera runt mig som är förbannade på att vi inte kan låna böcker.

Anette Eliasson, sektorschef för Göteborgs bibliotek. Foto: Marie Ullnert

I början av april stängde sex bibliotek, varav fyra på Hisingen, i stort sett över en natt.

Orsaken var dels skärpta direktiv från Folkhälsomyndigheten på folksamlingar dels att säkra bemanningen på biblioteken vid eventuell förhöjd sjukfrånvaro på grund av coronaviruset, uppgav ansvariga på kulturförvaltningen.

Sex bibliotek stänger: "Smärtar verkligen"

Drygt två och en halv månad senare är biblioteken fortfarande stängda, vilket retar flera besökare.

– Jag tycker det är himla konstigt att man stänger vissa bibliotek samtidigt som det finns restriktioner att 70-plussare ska hålla sig hemma. Nu uppmanas alla dessutom att inte åka kollektivt, säger Heléne Bjelkholm.

Hon har själv några år kvar till 70-årsstrecket men är en flitig biblioteksbesökare och lånar vanligtvis upp till åtta böcker i veckan.

Stängt hela sommaren

Men med över en och en halv mil till närmaste bibliotek – när det lokala i Kärra är stängt – är det inte längre möjligt.

Situationen ser ut att kvarstå hela sommaren.

Anette Eliasson, sektorschef för Göteborgs bibliotek meddelar att som läget ser ut nu kommer de stängda biblioteken att öppna först i mot slutet av augusti.

Är bemanningen på biblioteken fortfarande ansträngd på grund av sjukdom?

– Sjukfrånvaron har stabiliserats den senaste tiden och ligger nu på en mer normal nivå, om än något högre till och från, svarar Anette Eliasson.

Lösningen, enligt biblioteken är istället bland annat ”Bokkassen kommer” som erbjuds till alla 70-plussare.

Det innebär att man kontaktar biblioteket och lämnar uppgifter om vad man är intresserad av att läsa. Därefter kommer biblioteket hem med kassarna till dörren.

"Vi är förbannade"

Men det konceptet köper inte Heléne Bjelkholm.

– Biblioteken kan väl anpassa sig och ha öppet vissa tider för riskgrupper. Biblioteket är dessutom ett av de ställen där det verkligen är självbetjäning nu för tiden, man både lämnar och lånar helt själv, säger hon och tillägger:

– Det är nonchalant att de struntar i oss som fortfarande läser och lånar böcker. Jag är jättearg och jag har flera runt om mig som är förbannade på att vi inte kan låna böcker på vårt närmaste bibliotek.

Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Alternativ när biblioteken är stängda:

Torslanda biblioteket har fått mer-öppet, vilket gör att man som användare kan skaffa sig tillgång till bibliotekets lokaler och medier via bibliotekskortet.

För alla 70 plus, erbjuds under sommaren ”Bokkassen kommer”. Då kontaktar man biblioteket och lämnar uppgifter om vad man är intresserad av att läsa. Därefter kommer biblioteket hem med kassarna till dörren. Samlade erbjudanden finns på bloggen: https://www.stadsbiblioteket.nu/aktuellt/

Extra lång lånetid över sommaren, sex veckor.

Genom bloggen och bibliotekets sociala-medier kanaler får man även boktips, via biblioteksappen kan man ladda ner strömmande film, e-böcker, e-ljudböcker med mera. Via Pressreader kan man läsa tidningar. Alla tjänster kommer man åt via biblioteksappen.

Källa: Kulturförvaltningen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11