Lära för livet när ung möter gammal i skolan

Klass 1B på Nygårdsskolan har startat ett projekt där de som en del i undervisningen besöker Uggledals äldreboende. – Jag älskar barn, det är det bästa som finns när de kommer på besök, säger Gunvor Hagberg, 88 år.

  • Publicerad 10:36, 26 maj 2017

Sedan november förra året har medelåldern höjts rejält i klass 1B då eleverna och seniorerna på Uggledals äldreboende börjat träffas.

Det var Vida Johansson, lärare för klass 1B, som kom med idén att starta ett samarbete med äldreboendet.

– Eleverna lär sig väldigt mycket i mötena med de äldre och de får se att det finns andra grupper i samhället. De äldre delar även med sig om hur det var när de var samma ålder, det går hem mycket bättre hos eleverna än att jag står och läser ur en bok, säger Vida Johansson.

Och i utvärderingar från äldreboendet har man även där sett positiva effekter av samarbetet då de äldre upplevs vara gladare.

– Det här betyder jättemycket för de äldre det ger dem en känsla av att de har något att ge och dela med sig av, en känsla av att vara behövd, berättar Raul Doello, aktivitetssamordnare på Uggledals äldreboende.

Under sina besök på äldreboendet har eleverna tillsammans med de äldre skrivit sagor, spelat teater och haft SO-lektion. Leo Fröberg är en av eleverna i klass 1B och han gillar utbytet.

– De har berättar för oss om hur det var förr och att det för länge sedan låg is över Sverige, säger Leo Fröberg.

Men riktigt så gamla är de väl inte?

– Nej, men de kan mycket för de har läst jättemånga böcker.

I tisdags var det seniorerna som besökte skolan för en avslutningsfika då det stundande sommarlovet kommer innebära ett uppehåll i de annars regelbundna besöken.

– Vi hoppas kunna fortsätta det här samarbetet även till hösten, säger Vida Johansson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11