Förtvivlad. Modjtaba Dadgar upplever att han inte fått något gehör när han försökt slå larm om mobbning i personalgruppen på Frölundaskolan. Han får uppbackning av kollegan Michael Greenberg. Foto: Anton Engblom

Lärare vittnar om kollegornas mobbning

Under flera år har läraren Modjtaba Dadgar upplevt att han utsatts för mobbning och utfrysning på sin arbetsplats – av såväl kollegor som ledning, som han menar håller varandra om ryggen. Nu vill han bryta tystnadskulturen.

  • Publicerad 08:39, 31 maj 2021

Jag vill faktiskt ändra på det här, främst för elevernas skull, men även för alla kollegor som inte klarade av det komplicerade fruktansvärda spelet.

För tre år sedan började Modjtaba Dadgar arbeta som legitimerad musiklärare på Frölundaskolan.

Han fick snabbt bra kontakt med eleverna och drevs av att försöka engagera dem i undervisningen och att göra det lilla extra för att lyfta dem.

Värre blev det i arbetsgruppen, där han snart upptäckte att hans engagemang och annorlunda förhållningssätt ledde till att han blev utfryst, mobbad och förbisedd av en sammanhållen grupp bestående av både ledning och kollegor, något som pågår än idag.

Tidigare anställd: "Var en mardröm"

Satt i system

Efter upprepade försök att påtala situationen utan att bli lyssnad på väljer han nu, med stöd från bland andra kollegan Michael Greenberg, att berätta offentligt om sina upplevelser.

– Det handlar om ett mönster, ett system, som fått pågå under flera år. Ledningen tillsammans med en grupp lärare utsätter andra för fruktansvärda saker. Många har tvingats sluta eftersom det blivit för påfrestande, säger Modjtaba Dadgar.

Michael Greenberg har inte själv blivit utsatt, men har på nära håll bevittnat hur kollegor fått utstå såväl nedlåtande kommentarer som utfrysning och påhopp.

– Vi har genom åren sett hur skickliga lärare med lång arbetslivserfarenhet, humor och ett speciellt öga för elevernas bästa, systematiskt bryts ner av en grupp vars uppsåt vi inte kan förstå. Förmodligen handlar det om att bibehålla positioner och då känner man sig hotad.

Rektorn svarar på mobbningskritiken

Stängda dörrar

Modjtaba Dadgar vittnar bland annat om hur han efter en kortare sjukskrivning kom tillbaka och fråntogs ansvaret för betygssättningen, som istället hade getts till en vikarie.

– Jag blev inte ens tillfrågad och det här handlar om elever som jag följt under tre års tid. Det har varit många liknande situationer där man helt enkelt inte velat höra min åsikt, man blir förminskad och ignorerad.

Han och Michael Greenberg berättar även om hur lärare utsatts för iscensatta situationer.

– Syftet har varit att skapa konflikter där ord står mot ord, för att man sedan ska kunna anklagas för att ha samarbetssvårigheter, säger Modjtaba.

Han upplever att han möts av stängda dörrar överallt och att man vill får bort honom från skolan.

– Man håller varandra om ryggen. Många vågar inte prata alls, av rädsla för vilka konsekvenser det ska få för ens yrkesliv.

– Men jag vill faktiskt ändra på det här, främst för elevernas skull, men även för alla kollegor som inte klarade av det komplicerade fruktansvärda spelet. Det är värt att ta steget – även om det kostar, säger Modjtaba Dadgar.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21