Jack McGunness tror skakningarna var guds straff för avstängningen av Götatunneln. Foto: Privat

Larm om skakningar i Göteborg

Under tisdagsförmiddagen larmade flera göteborgare om ett misstänkt jordskalv i stan. – Det är flera om har hört av sig men före klockan 12 kan vi inte se något jordskalv i Göteborgsområdet, säger seismologen Björn Lund.

  • Publicerad 15:02, 3 jul 2018

Jack McGuinness satt på en klippa på Smittens nakenbad på tisdagsförmiddagen när marken helt plötsligt började att skaka.

– Man kände hur det rörde på sig och några småstenar ramlade ner från klippan jag satt på. Jag trodde först det var Västlänken men de spränger la i blålera så det känns ju inte så, säger Jack McGuinness.

Hur reagerade du?

– Min tjej blev lite orolig men jag sa att de här klipporna har legat här i tusentals år så det är nog det säkraste stället att vara på.

Flera personer har under dagen hört av sig till Uppsala Seismologiska Institut om det misstänkta skalvet.

– Men före klockan 12 i dag kan vi inte se något jordskalv i Göteborgsområdet, säger seismologen Björn Lund.

Vad kan det vara då?

– Det kan vara lokala skakningar. Till exempel sprängningsarbeten eller något annat som slår i marken så det blir skakningar.

För Jack McGuiness var det inte första gången han upplevde ett misstänkt jordskalv.

– För några år sedan var jag uppe i Grand Hyatt i San Francisco högst upp och käkade frukost. Då kom det ett skalv så jag slängde mig runt en pelare. Alla bara skrattade och sa att det var litet och något de har typ varje vecka. Men det kändes. Där rök oskulden. Detta i förmiddags var nog guds straff för avstängningen av Götatunneln, säger Jack McGunness.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11