Foto: Göteborgs Stad/ Mostphotos

Larmande personal får medhåll av ansvarig politiker

Äldreomsorgen har fått historiskt mycket resurser de senaste åren menar Daniel Bernmar (V). Det räcker inte. Anmälningar och sjukfrånvaron inom äldreomsorgen är högre någonsin.

  • Publicerad 05:30, 14 feb 2018

Äldreomsorgen har högst sjukfrånvaro visar 2017 års rapport från stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. Det ser i stort sett likadant ut i hela Göteborg och är ett problem i hela landet. Hög sjukfrånvaron, belastningsskador och olyckor är i dagsläget vardagsmat för personalen inom vårdyrket.  

Läs också: Larmet: 96 patienter i flera olika hus – men bara fem undersköterskor

Daniel Bernmar (V) kommunalråd med ansvar för bland annat äldreomsorgen i Göteborg menar att sektorn fått historiskt mycket mer resurser den här mandatperioden än tidigare. Han är på skidsemester men skriver i ett mejlsvar.

– Vi har omfördelat resurser från andra sektorer till välfärden. Men tyvärr, räcker det inte. Äldreomsorgen behöver mer resurser. Personalen är underbemannade och har allt för tuffa arbetsvillkor.

Statisk visar även att anmälningarna inom äldreomsorgen har ökat de senaste åren. Det handlar om belastningsolyckor, stress och hög arbetsbelastning. Hot från boende och brukare och våldsrelaterade händelser blir också allt vanligare. Samtidigt genomför Arbetsmiljöverket just nu en nationell tillsyn av äldreomsorgen som ska förbättra arbetsvillkoren.

Hur kan arbetsvillkoren för personalen inom äldreomsorgen förbättras?

– Vänsterpartiet driver att sex timmars arbetsdag ska införas. Det skulle både förbättra arbetsmiljön och motverka att personalen sliter ut sig i förtid, skriver Daniel Bernmar (V).

Läs också: Undersköterskor rasar mot sämre arbetsvillkor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG