Oroande trend. Fritidspersonal i Bergkristallparken i Frölunda larmar om en markant ökning av e-cigarettrökning bland barn och unga. Foto: Mostphotos

Larmet: 10-åringar röker e-cigaretter

Användningen av e-cigaretter har sjunkit ner till mellanstadieåldern och läkare varnar för negativa hälsoeffekter av att inhalera upphettade kemikalier. Efter larm från fritidspersonal gick Frejaskolan i Frölunda ut och varnade föräldrar.

  • Publicerad 08:13, 15 okt 2020

Luftvägarna blir tätare, hjärtat slår lite snabbare, blodtrycket blir högre och kärlen drar ihop sig.

Emma Goksör, barnläkare på barnallergimottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Foto: Press

Efter sommaren uppmärksammade personal inom fritidsverksamheten i västra Göteborg en markant ökning av barn, ofta så unga som på mellanstadiet, som röker e-cigaretter i Bergkristallparken i Frölunda.

I parken samlas regelbundet ett stort antal barn och ungdomar, samtidigt som det saknas vuxennärvaro.

– De tror att det är ofarligt och ofta är det äldre som får de yngre att prova. Det blir något häftigt och vad jag förstår är det inte svårt att få tag på e-cigaretter på nätet, säger en fritidsanställd som GöteborgDirekt pratat med.

Upplysa föräldrar

Enligt vad personen erfar säger många att de inte använder nikotin, utan röker för smakens skull.

– Men har man väl gått över gränsen och börjat röka är steget inte långt.

E-cigg smakar för gott

Eftersom många av barnen och ungdomarna går på mellan- och högstadiet på Frejaskolan valde fritid att meddela skolan om problemet.

– Även om detta är något som sker utanför skoltid och egentligen inte vårt ansvar så valde vi att gå ut med den här informationen till föräldrarna. Vi vill upplysa dem om att deras barn umgås i de här kretsarna där detta händer, säger Ann-Charlotte Robb, rektor för årskurs 4-6 på Frejaskolan.

Påverkar luftvägarna

Enligt Emma Goksör, barnläkare på barnallergimottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, orsakar e-cigaretter akuta effekter på luftvägarna, både med och utan nikotin.

– Luftvägarna blir tätare, hjärtat slår lite snabbare, blodtrycket blir högre och kärlen drar ihop sig.

När det gäller långtidseffekter finns ännu inte tillräckligt med forskning, men man ser att e-cigaretter är en inkörsport till tobaksrökning.

– Förutom nikotin innehåller de smakämnen, färgämnen och andra kemikalier som man ännu inte vet effekterna av att inhalera. Hos unga är nikotinreceptorerna i hjärnan dessutom mer lättriggade, vilket snabbt kan skapa ett beroende.

Minskar inte tobak

Att tobaksrökningen skulle minska bland de som röker e-cigaretter finns det inga studier som visar. Tvärtom, enligt data från West asthma study, som ännu inte publicerats.

– Av de som använde e-cigaretter var 61 procent också rökare av vanliga cigaretter och 29 procent var icke-rökare. Endast tio procent var tidigare rökare. Detta talar emot att man skulle använda e-cigaretter för att sluta röka, säger Emma Goksör.

E-cigarett

E-cigarett är en förkortning för elektronisk cigarett. E-cigaretter kan ha olika former och färger, en del är smala och avlånga, andra ser ut som små, kompakta dosor.

E-cigaretter innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin.

Vätskan i e-cigaretter, som även kallas e-juice, finns med smaker som jordgubb, tuttifrutti, läsk och vattenmelon och marknadsföringen riktas ofta mot ungdomar.

När du drar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Den kan du sen blåsa ut som rök.

Att röka e-cigaretter brukar kallas att vejpa.

Du måste vara 18 år för att köpa e-cigaretter och vätska till e-cigaretter. Det är samma åldersgräns som för vanliga cigaretter.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG