Foto: Mostphotos

Larmet: Alla barn längtar inte till julafton

Julklappar, god mat och trygghet är en verklighet för många barn under julen, men inte alla. För dem barnen finns stöd att få.

  • Publicerad 07:00, 23 dec 2018

Ångest, stress och depressioner tar inte jullov. Det slår Bris fast som stöttar barn och unga som har det tufft. Inte minst på julen då omkring 1200 barn och unga hör av sig till dem via chatt, mejl och telefon.

– Redan nu inför julen ökar samtalen om oro om hur det ska bli, om vuxna som dricker för mycket, om familjekonflikter och om ekonomisk utsatthet. Ensamhet, att känna sig utsatt och isolerad från omvärlden, är återkommande i barns samtal till Bris under jullovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Många barn oroar sig för julen redan efter sommaren. Enligt organisationen Maskrosbarn lever en halv miljon barn i Sverige med minst en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa.

En 15-åring i organisationen beskriver julen så här:

– Klockan var mitt på dagen och julafton, jag visste att flera av mina kompisar äter jullunch med sina familjer, men hemma hos oss var det bara tyst. Det är en sån där dag när mamma inte kommer upp ur sängen för att hon mår så himla dåligt. Även om hon varje år lovat att i år ska vi fira jul tillsammans, i år ska det bli annorlunda, så blir det aldrig det, säger en 15 åring i organisationen Maskrosbarn.

En 17-åring med en missbrukande pappa säger att hon inte orkar en jul till.

– Pappa börjar ofta dricka redan innan lunch och vid Kalle anka är han så full att han knappt kan stå upp. Han brukar skrika på mig och vad jag än gör är det fel. Jag vill försvinna bort, ta pappa härifrån, han skämmer ut oss, skämmer ut mig. Jag orkar inte en jul till, men vem ska annars ta hand om honom, säger en 17-åring i organisationen Maskrosbarn.

Läs också: Vart elfte barn i Göteborg har föräldrar hos Kronofogden

Läs också: Barnen som inte längtar efter sommarlovet

Bris tips till vuxna som ska fira jul i barns närhet:

- Var en god förebild. Kanske går det till exempel att låta bli alkohol på julen.

- Bygg en bra relation och en bra dialog med barn i din närhet. Då är det större chans att barnet berättar om något inte känns bra.

- Reagera. När du ser att ett barn mår dåligt eller bli utsatt på något sätt, se till att du tar en stund med barnet och frågar hur hen mår. Stanna upp och visa att du lyssnar. Stå kvar, även om barnet berättar saker som känns jobbiga att höra på. Förmedla till barnet att du som vuxen kan hjälpa.

- Skam- och skuldbelägg inte barnet. Många barn tar på sig stort ansvar för vuxnas beteende och lägger ofta skuld på sig själva. Därför är det viktigt att avlasta barnet i det.

- Agera. Du som vuxen bör agera direkt om du ser att ett barn far illa. Det kan handla om att säga till andra vuxna som beter sig illa, eller att till exempel se till att ett barn får stöd från socialtjänsten om hen behöver skydd.

- Sök stöd. Ibland kan det vara svårt att veta hur du som vuxen ska agera. Alla vuxna som känner oro för ett barn i sin närhet kan ringa Bris vuxentelefon och få råd och stöd.

Källa: Bris

Så kan du som vuxen hjälpa

Vid akut oro ring alltid polisen på 112. I andra fall kontakta socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Man kan även rådgöra med socialtjänsten anonymt. Tipsa barnet om organisationer som ger stöd och där de kan berätta anonymt. Som medmänniska kan du fråga barnet hur det mår (ibland krävs det att du frågar flera gånger), lyssna men överreagera inte om det är hemska saker barnet berättar, våga stå kvar. Öppna upp ditt hem för barnet, speciellt under högtider, visa att du bryr dig. Ge en kram.

Källa: Maskrosbarn

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG