Larmet: Buskörning i skärgården dödar fåglar

I Hjuvik är högsta tillåtna hastighet sju knop. Inte sällan ser boende vid kusten båtar passera nästan tre gånger så fort. "Det är mest synd om fåglarna", säger Marie-Louise Gustavsson på Lilla Varholmen.

  • Publicerad 05:30, 29 maj 2018

Marie-Louise Gustavsson har bott på Lilla Varholmen i 13 år. Med utsikt över vattnet, med Hjuvik på andra sidan, ser hon inte sällan båtar susa fram i hastigheter som vida överskrider de hastighetsbegränsningar som finns.

– De har inte tålamod med sju knop utan det är full fart, upp till 20 knop, direkt från bryggan, säger hon. Vi har första parkett här och jag brukar stå och gapa på dem, men de bryr sig inte.  

Båtförare chansar

Hastigheter till sjöss bestäms av länsstyrelserna. I småhamnar är det generellt 5 knop som gäller, men det finns undantag. I Hjuvik har länsstyrelsen i Västra Götalands län alltså satt hastighetsbegränsningen till 7 knop, vilket motsvarar ungefär 13 km/h.

Maxhastigheterna finns tydligt utmärkta på sjökort, och i Hjuvik är det också markerat med en stor skylt.

– Det är dessutom ofta ganska naturliga hastighetsbegränsningar med trånga farleder och bostäder runtom, säger Jennie Allard som är ledningscentralsbefäl på Kustbevakningen.  Jag tror sällan att man missar vilken hastighetsbegränsning det är, det är nog mer att man chansar.

Sjöpolisen Rune Karlsson håller med.

– Överlag skulle jag säga att svenskar har bra sjövett, men det är som på vägarna att vissa inte respekterar hastighetsbegränsningar, säger han. Man måste ju tänka på att fartbegränsningarna är där av en anledning.

Ungar blir trutmat

Marie-Louise Gustavsson har följt fortkörarna i de tretton år hon har bott på Lilla Varholmen och tycker att de har blivit både fler och snabbare.

Hon berättar om hur de kör i full karriär mellan öarna, längs klippväggar och nära bryggor. Hon berättar att hon älskar att motionssimma men att hon inte längre vågar simma ut från bryggan av rädsla för att bli påkörd. Och hon berättar om ejderungar som hon ser blir trutmat när snabbt körande båtar skiljer dem från sin mamma.

– Jag har till och med hört barn ropa till varandra att de skulle sikta och köra på fågeldjävlarna, säger hon. Jag blev både chockad och arg, säger hon. Ungarna har inte en chans när de kommer från sin mamma. Det är fruktansvärt.

Prioriteringsfråga

När sjöpolisen kontrollerar trafiken till och från Hjuviks hamn brukar de ta ett par, tre båtförare i timmen för vårdslöshet i sjötrafik. Men under sommaren är de bara nio sjöpoliser från Skåne i söder till norska gränsen i norr.

– Vi måste ju utföra vanligt polisarbete när det kommer larm från öarna, säger Rune Karlsson. Och nu när säsongen drar igång är det mycket annat vi också ska göra, som vi måste prioritera framför hastighetskontroller.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG