Coronavirus. Volvos produktion hotas. Foto: Mostphotos

Larmet: Coronaviruset hotar produktionen på Volvo

Coronavirusets framfart kan stoppa produktionen på Volvos fabrik i Torslanda. Larmet kommer från branschorganisationen Fordonskomponenterna som menar att "läget är allvarligt".

  • Publicerad 14:43, 19 feb 2020

Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop.

Det fruktade Coronavirusets utbrott i Kina kan påverka produktionen i Volvos fabrik i Torslanda. Det är P4 Göteborg först med att rapportera.

Det handlar om att virusutbrottet har minskat produktionstakten av bildelar i de kinesiska fabrikerna, vilket får konsekvenser för produktionen i Torslanda där delarna behövs.

– Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop. Om det inte sker en stor förändring i Kina så kommer detta hända inom en till två veckor, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponenterna till P4 Göteborg.

Volvo Cars menar däremot att de har regelbunden kontakt med leverantörer för att undvika störningar till följd av situationen i Kina och uppger även för P4 Göteborg att samtliga av deras fabriker i Europa och USA är igång.

Sahlgrenska rustar för coronaviruset

Mer om Coronaviruset:

I början på året 2020 bekräftades att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. Smittspridningen tros ursprungligen ha skett till människa från djur på en marknad, men smittar från människa till människa. Viruset orsakar luftvägsbesvär. Allvarlig sjukdom har drabbat de med bakomliggande sjukdomar.

Har du inte varit på resa i Kina de senaste 14 dagarna, men har liknande symtom? Då är det inte sannolikt att du har fått det nya coronaviruset. Du kan söka information på 1177.se för råd vid andra sjukdomar och besvär som är vanliga, som influensa,feber,förkylning eller hosta.

Har du däremot varit i Kina under de senaste 14 dagarna och har symtom som feber, hosta eller andningsbesvär? Ring då telefonnummer 1177 för att få information om när och var du ska söka vård.

Källa: Vårdguiden 1177

Coronavirus har ett rundaktigt hölje med utskott runt om vilket gör att de får ett kronliknande utseende i elektronmikroskop, därav namnet. Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen, de flesta återfinns hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor.

De sju coronavirus som man vet kan smitta människor ger väldigt varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning. Varianterna SARS och MERS-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vi är GBG