Larmet: Föräldrar kör på cykelbanan till nya skolan

Säkerheten vid Frejaskolan har blivit ifrågasatt efter att bilister setts köra på en gång- och cykelbana som löper intill skolan. Nu har föräldrar slagit larm om situationen.

  • Publicerad 05:30, 11 jan 2019

Sedan skolverksamheten lämnade sina tillfälliga paviljonger och flyttade in i den nybyggda Frejaskolan har flera föräldrar slagit larm om bilister som kör på gång och cykelbana som passerar skolan. Men det är inget lättlöst problem för vägen får inte stängas eller blockeras då räddningstjänst måste kunna ta sig in på vägen i händelse av brand.

– Det är ju väldigt märkligt att bilisterna väljer att köra där men tyvärr är vi vana vid det för även när vi höll till i vår paviljongskola så var det på samma sätt. Vi hade hoppats att man bara kunde sätta dit betongsuggor men så enkelt var det inte för brandbilen måste kunna komma in den vägen, säger Ann-Charlotte Rob, rektor för årskurs fyra till sex på skolan.

Kör på gångbanan för att lämna på förskolan

Lagbrott

I dag finns det en bom efter gångvägen men som bilister lyckats köra igenom. Trafikkontoret på Göteborgs Stad har agerat på föräldrarnas larm och en lösning är på väg.

– Jag har beställt en pollare som ska sättas ut intill bommen. Då kommer man inte kunna köra förbi utan att skada sitt fordon rejält. Att köra bil på gång- och cykelbana är olagligt och jag har varit på plats och sett hur det ser ut och det är tydligt att den här vägen inte är till för bilar. De som kör där är medvetna om att de gör fel, säger Daniel Nordström, trafikreglerare på trafikkontoret.

Önskar ett staket

Föräldraråd och skolan har efterfrågat ett staket som skulle öka säkerheten på skolgården för även om inte bilar kör på vägen trafikeras den ändå av cyklar och mopeder. Men staketet har fastnat i byråkratin då förslaget lades under samma period som den nya grund- och förskolenämnden bildades.

– Vi har haft ett möte med föräldrarådet där de sagt att de kommer ligga på för att vi ska få ett staket. Så vi hoppas att det kommer bli av, säger Ann-Charlotte Rob.

Vi är GBG