Lider. Fritidsgårdarna i Angered tvingas hålla stängt vid sjukdom eller semester på grund av vikariestopp och besparingar i stadsdelen. Foto: Markus Lundqvist

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Fritidsgårdarna i Bergum och Gårdsten räddades i somras när Angered skulle spara miljonbelopp. Men ungdomsverksamheterna i stadsdelen är långt ifrån skonade. ”Direktivet är att ha en lägre ambition”, säger enhetschefen.

  • Publicerad 11:16, 19 sep 2019

I slutet av juni eskalerade den ekonomiska krisen i stadsdelsnämnd (SDN) Angered. Nio miljoner back visade prognoserna. Fritidsgårdarna i Bergum och Gårdsten stod på spel men räddades av politikerna.

För att få budgeten i balans godkände politikerna istället bland annat inköps- och anställningsrestriktioner och vikariestopp.

Fritidsgårdarna räddade - för tillfället

En konsekvens är att Angereds ungdomsverksamheter - fritidsgårdar och fältassistenter – i dagsläget är långt ifrån skonade.

– I och med att vi måste spara pengar och budgeten är överordnad verksamheterna just nu är direktivet att ha en lägre ambition. Alla ska spara. Klart att det blir konsekvenser även för våra verksamheter utifrån sparkravet, säger Ljiljana Hadrovic Bukera, enhetschef kultur och fritid i södra Angered

Inga öppna kvällar i Lövgärdet

Fältassistenter larmar om att; slutar någon ersätts inte tjänsten och om personal på fritidsgårdarna blir sjuka sätts inga vikarier in. Istället hålls ungdomarnas mötesplatser stängda.

Precis vid skolstart tvingades Lövgärdets fritidsgård att stänga på oviss framtid på grund av besparingar som drabbar bemanningen.

– Vi har inte de vanliga öppna kvällarna men vi har annan riktad verksamhet. Personalen är i skolan på förmiddagarna och på eftermiddagarna har vi olika gruppaktiviteter på ungdomars initiativ. Vi är lite bakbundna och måste invänta omställningsprocesserna här i Angered innan vi kan komma i ordning, säger Louise Parbring är enhetschef, Lövgärdes fritidsgård.

Stängt på grund av sjukdom

Både fritidsgården i Gårdsten och Mixgården i Hammarkullen har inte heller öppnat dörrarna vid ett par tillfällen under hösten.

– Vi ska se över vad vi kan göra istället för att ta in vikarier, till exempel ha öppet med mindre antal personal, ha riktade verksamheter som spontanfotboll, besök på andra gårdar eller i värsta fall stänga gården om det inte går ihop, säger Ljiljana Hadrovic Bukera.

Sparpaketet som politikerna godkände i somras innehöll också personalminskningar inom sektor IFO-FH och att tre övergripande förvaltningstjänster inte har tillsats.  

Från kris till balans i Angereds ekonomi