Allt fler barn och gamla, de grupper som behöver mest hjälp med sina tänder, kräver mer tandvårdspersonal. Foto: Mostphotos

Larmet: Göteborgarnas munhygien i fara

En snabbt växande befolkning har satt tryck på Folktandvården i regionen. Mottagningarna vill anställa fler tandhygienister men det utbildas alldeles för få.

  • Publicerad 10:00, 13 jun 2018

I nuläget saknas ungefär 50 tandhygienister i Västra Götaland. En anledning är att trycket på Folktandvården blivit större till följd av en ökande befolkning med fler barn och gamla. En annan anledning är att det utbildas för få tandsköterskor. Efter att Karlstad universitet lade ner sin tandhygienistutbildning återstår Göteborgs Universitet som i dag enbart har 30 utbildningsplatser som ska möta behovet på 50 per år.

– Idag får vi anställa tandläkare istället för tandhygienister. Det innebär att kostnaden för vården ökar när tandläkarna får göra en större andel undersökningar, förebyggande insatser och enklare ingrepp istället för att koncentrera sig på mer komplicerad diagnostik och behandling, säger Anneli Bernhardsson, HR-chef i Folktandvården Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Den stora bristen på tandsköterskor har lett till en försämrad tillgänglighet som kan förvärras ytterligare. Regionen arbetar nu intensivt för att få till fler utbildningsplatser.

– Ska Sverige fortsätta att ha en munhälsa i världsklass måste kompetensförsörjningen lösas, säger Stig-Olov Tingbratt, tandvårdsstyrelsens ordförande. Om inte utbildningsdepartementet agerar i de här frågorna kommer läget att förvärras ytterligare och Folktandvården får på sikt svårt att genomföra sina uppdrag. Det ser vi som mycket allvarligt. Det är bråttom och vi har redan väntat alldeles för länge!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG