Larmet: Här rinner miljontals liter vatten rakt ut

10 000 fyllda badkar. Så mycket dricksvatten eller mer har gått till spillo på grund av att en trasig trädgårdskran har ignorerats i drygt fem veckor. ”Det sprutar vatten hela tiden”, säger en medlem i odlarföreningen som har försökt få ansvarig att stoppa läckan.

  • Publicerad 11:54, 5 sep 2019

Trädgårdskranen i Långströmsparkens odlarförening har sprutat vatten i över fem veckor.

Medlemmarna har förgäves försökt stoppa vattenläckan genom att dels försöka lokalisera en huvudavstängning dels flertalet samtal till park- och naturförvaltningen som de har ett skötselavtal med sedan år 2013.

– Det är dricksvatten som rinner direkt ner i avloppet. En av grusgångarna har nästan spolats bort för att vattnet rinner med ett så högt tryck. Jag har ringt ett antal gånger till Göteborg stad men bara blivit bollad hit och dit, säger Kaarina Brandt från odlarföreningen.

Föreningen har även försökt att minska skadorna som vattnet orsakar men med ett konstant vattenflöde är det svårhanterat.

– Eftersom ingen vet var huvudkranen finns kan vi inte stänga av vattnet. Vi har fått dit en platskran och har lyckats leda vattnet ner i brunnen för att det inte ska spola bort gångarna eller rinna ner till Bygglekplatsens hus. Men platskranen håller inte för det hårda trycket.

En fjärdedel av allt dricksvatten läcker ut

Hur mycket vatten tror du att handlar det om?

– Det är svårt att uppskatta när det sprutar för fullt. Det sprutar mer än hemma i kökskranen. Jag vet inte det exakta vattentrycket men det är nog tusentals liter som har spolats bort, säger Kaarina Brandt.  

10 000 badkar

Göteborg Direkt har räknat på hur mycket vatten det kan röra sig om och uppskattar siffran – baserat på flödet ur en vanlig hushållskran – till över 1 500 000 liter vatten vilket motsvarar omkring 10 000 fyllda badkar.

När Göteborg Direkt når park- och naturförvaltningen är förklaringen till att vattenläckan inte har stoppats; ”oklarheter om vem som ansvarar för det vattnet”. Samtidigt meddelas att läckan nu ska åtgärdas omedelbart.

– Vi ser till att lösa det nu och så får man reda i det vad som gått fel, säger Morgan Davidsson, avdelningschef, skötsel och anläggning.

I skrivandes stund – dagen efter samtalet med förvaltningen – är läckan fortfarande inte stoppad.

Trösten: Göteborg långt från vattningsförbud

Sönderspolad. Gångarna är förstörda på grund av det höga vattentrycket. Foto: Privat

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57