Stopp. Ungdomshemmet Björkbacken för har infört intagningsstopp efter larm om allvarliga missförhållanden. Foto: Mostphotos (genrebild)

Larmet: Intagningsstopp på ungdomshem

Ungdomshemmet Björkbacken i Bergsjön har infört intagningsstopp för tvångsvården av flickor efter hård kritik. Missförhållandena handlar om kränkande behandling, provokationer och osund flicksyn bland personalen.

  • Publicerad 14:58, 9 nov 2020

Återkommande medierapportering de senaste åren visar på hård kritik mot ungdomshemmet Björkbacken i Bergsjön. Det handlar om att flera tidigare anställda har anmält allvarliga missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Bland annat har P4 Göteborg nyligen rapporterat att flickor har utsatts för kränkande behandling och att personalen har provocerat fram olika beteenden.

Nu har Statens institutionsstyrelse, SiS infört intagningsstopp för tvångsvården av flickor på Björkbacken.

– Det handlar om att få en mer stabil verksamhet och att kunna fortsätta verksamheten på de två avdelningar som nu är öppna, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör, SiS till P4 Göteborg.

Anmält tafs och våldtäkt

Beslutet om intagningsstopp grundar sig på kritiken som såväl tidigare anställda som tvångsvårdade flickor riktar mot vården på ungdomshemmet.

Enligt vittnesuppgifter ska flickor ha blivit utsatta för allt från tafsande till våldtäkt av personal som beskrivs ha en ”osund flicksyn”.

– Jag tror att det finns vissa medarbetare som inte tagit till sig eller fått en adekvat utbildning. Det agerar vi emot nu så att våra medarbetare har en professionell inställning när de jobbar hos oss. I det professionella ingår självklart att man inte kan ha en osund kvinno- eller flicksyn, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Sis har nu även utsett en ny tillförordnad institutionschef för Björkbacken.

SiS, Statens institutionsstyrelse ...

... är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. De behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

SiS ungdomshem Björkbacken ligger i Bergsjön i Göteborg och tar emot skolpliktiga flickor med psykosocial problematik, psykisk ohälsa med inslag av kriminalitet och missbruk.

Björkbacken tar emot akut-, utrednings- och behandlingsplaceringar.

Källa: SiS, Statens institutionsstyrelse

Visa merVisa mindre