Larmet. En medicinsk gas ska ha gjort flera anställda på Sahlgrenska sjuka. Foto: Mostphotos

Larmet: Medicinsk gas gör personal sjuka på SU

Flera anställda på Sahlgrenska universitetssjukhuset fick bröstsmärtor och andningssvårighet efter att de kommit i kontakt med den medicinska gasen.

  • Publicerad 05:30, 8 nov 2018

Efter att ett skyddsombud slagit larm ska nu arbetsmiljöverket titta närmare på den medicinska gasen NO som används inom intensivvården. På Sahlgrenska universitetssjukhuset ska anställda under flera år ha blivit sjuka av gasen. De ska ha fått symtom som bröstsmärtor, andningssvårighet, yrsel, huvudvärk och migrän – där migränen hållit i sig i flera dygn efter. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Arbetsgivaren har föreslagit att minska användningen men det inte tillräckligt som vi ser det, säger skyddsombudet Sara Gustafsson till Siren.

Sara menar att besvären är starkt knutna till användandet av NO-gasen, som sätts in mot patienter drabbade av tillståndet pulmonell hypertension.

– Symtomen kommer när gasen används. Oftast handlar det om övergående besvär, men en del personal har fått sjukskriva sig tillfälligt. De mätningar som gjorts har inte visat på några skadliga värden i luften men som vi ser det finns ett starkt samband, säger Sara Gustafsson till Siren.

Enligt Sara Gustafsson har problemet med gasen funnits i flera år men eskalerat det senaste året.

– Vi vill att NO-gasen ska sluta användas helt och hållet för att säkerställa vår arbetsmiljö, säger Sara Gustafsson till Siren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG