Larmet. En medicinsk gas ska ha gjort flera anställda på Sahlgrenska sjuka. Foto: Mostphotos

Larmet: Medicinsk gas gör personal sjuka på SU

Flera anställda på Sahlgrenska universitetssjukhuset fick bröstsmärtor och andningssvårighet efter att de kommit i kontakt med den medicinska gasen.

  • Publicerad 05:30, 8 nov 2018

Efter att ett skyddsombud slagit larm ska nu arbetsmiljöverket titta närmare på den medicinska gasen NO som används inom intensivvården. På Sahlgrenska universitetssjukhuset ska anställda under flera år ha blivit sjuka av gasen. De ska ha fått symtom som bröstsmärtor, andningssvårighet, yrsel, huvudvärk och migrän – där migränen hållit i sig i flera dygn efter. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Arbetsgivaren har föreslagit att minska användningen men det inte tillräckligt som vi ser det, säger skyddsombudet Sara Gustafsson till Siren.

Sara menar att besvären är starkt knutna till användandet av NO-gasen, som sätts in mot patienter drabbade av tillståndet pulmonell hypertension.

– Symtomen kommer när gasen används. Oftast handlar det om övergående besvär, men en del personal har fått sjukskriva sig tillfälligt. De mätningar som gjorts har inte visat på några skadliga värden i luften men som vi ser det finns ett starkt samband, säger Sara Gustafsson till Siren.

Enligt Sara Gustafsson har problemet med gasen funnits i flera år men eskalerat det senaste året.

– Vi vill att NO-gasen ska sluta användas helt och hållet för att säkerställa vår arbetsmiljö, säger Sara Gustafsson till Siren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bandet som kommit ut på andra sidan med nytt album

Nyheter Aguson & Stormen har lyckats göra ny musik tack vare Google Manager Med bo- och jobbpålarna nedslagna på olika platser i Sverige har Aguson & Stormen svårt att få verksamheten att gå ihop. Men de fyra killarna lyckas och är aktuella med nya albumet "Ut på andra...måndag 19/11 13:19

Göteborgarnas fulspolningar: ”Ser ungefär ut som en kebabrulle”

Nyheter ”Toaletten är ingen papperskorg” Varje dag spolas över 2200 kilo skräp ner i toaletterna i Göteborgsregionen. En av de största bovarna är våtservetter.måndag 19/11 11:18

Dagens namn – 19 november

Nyheter FILM Det tidigaste belägget för ett av dagens namn i Sverige är från 1200-talet.måndag 19/11 10:30

Kullavikselever knep segrar i internationell robottävling

Nyheter Årskurs åtta från Kullaviks montessoriskola tog hem tre deltävlingar i First Lego League på Chalmers. "Det var både nervöst, roligt och spännande att följa eleverna", säger läraren Cecilia Sjölin.lördag 17/11 12:00

Seriestöld på Frölunda Torg – sex butiker utsatta

Nyheter Hade preparerade väskor I veckan genomfördes en kupp mot flera butiker inne på Frölunda torg. Tjuvarna hann stjäla varor för 4 000 kronor innan de kunde stoppas av väktare.fredag 16/11 15:17

Vi är GBG

    Vi är GBG