Foto: Mostphotos

Larmet: Ökad risk för självmord under corona

Att vara isolerad i hemmet, avskuren från sociala relationer, kan upplevas som väldigt plågsamt. Nu varnar Suicidprevention i Väst för en ökad risk för självmord och självskador i kölvattnet av coronaepidemin.

  • Publicerad 08:01, 6 apr 2020

Else-Marie Törnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst, Göteborg.

Här kan du söka hjälp

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Mind, Föräldratelefonen 020-85 20 00

Mind, Äldretelefonen 020-22 22 33

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Suicide Zero - en ideell organisation som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.

Riksförbundet SPES – suicidprevention och efterlevandestöd, en organisation som drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord.

Källa: 1177

För de som tillhör en riskgrupp har livet förändrats radikalt under de senaste veckorna. Många äldre och sjuka är isolerade i sina hem med begränsade möjlighet till sociala kontakter.

Hur dåligt människor mår av ensamheten är heller inte så lätt att veta, eftersom många vanliga kontakter med vården har klippts av. Samtidigt avråds anhöriga från att hälsa på sina äldre släktingar.

– Därför är det så viktigt att höra av sig till dem som sitter hemma. Ring eller skicka ett sms. Visa att ni bryr er, uppmanar Else-MarieTörnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst i Göteborg.

Ökad självmordsrisk

Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention, NASP går nu ut med en varning om att antalet självmord riskerar att öka under och efter coronaepidemin. Ofrivillig ensamhet och förlust av någon närstående kan innebära ett stort lidande, särskilt för den som är skör sedan tidigare. Dessutom är den lågkonjunktur som vi är på väg in i en riskfaktor i sig. Arbetslöshet, ekonomisk förlust och upplevd ojämlikhet är kända faktorer bakom självskador och självmord.

– De som redan befinner sig i en social utsatthet drabbas extra hårt när något sådant här inträffar. Det tar lång tid för den som går ner sig mentalt att komma tillbaka igen, säger Else-Marie Törnberg.

Hamstrade läkemedel

Ytterligare ett bekymmer är att många människor har samlat på sig läkemedel i förebyggande syfte. Under de första veckorna när omfattningen av coronapidemin blev uppenbar länsades många av apotekens hyllor.

I Sverige är förgiftning av läkemedel och narkotika en vanlig metod vid självmordshandlingar och ligger bakom en tredjedel av alla fullbordades självmord.

– Regionen står i beredskap att anta en handlingsplan för att förebygga självmord. Det är viktigt att skynda på den nu, säger Else-Marie Törnberg.

Suicidprevention I Väst

Suicidprevention I Väst arbetar för att kunna stödja både professionella och allmänhetens behov genom sociala medier, webbaserade kurser, samtal och konsultationer.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57