Foto: Mostphotos

Larmet: Ökad risk för självmord under corona

Att vara isolerad i hemmet, avskuren från sociala relationer, kan upplevas som väldigt plågsamt. Nu varnar Suicidprevention i Väst för en ökad risk för självmord och självskador i kölvattnet av coronaepidemin.

  • Publicerad 08:01, 6 apr 2020

Else-Marie Törnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst, Göteborg.

Här kan du söka hjälp

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Mind, Föräldratelefonen 020-85 20 00

Mind, Äldretelefonen 020-22 22 33

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Suicide Zero - en ideell organisation som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.

Riksförbundet SPES – suicidprevention och efterlevandestöd, en organisation som drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

För de som tillhör en riskgrupp har livet förändrats radikalt under de senaste veckorna. Många äldre och sjuka är isolerade i sina hem med begränsade möjlighet till sociala kontakter.

Hur dåligt människor mår av ensamheten är heller inte så lätt att veta, eftersom många vanliga kontakter med vården har klippts av. Samtidigt avråds anhöriga från att hälsa på sina äldre släktingar.

– Därför är det så viktigt att höra av sig till dem som sitter hemma. Ring eller skicka ett sms. Visa att ni bryr er, uppmanar Else-MarieTörnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst i Göteborg.

Ökad självmordsrisk

Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention, NASP går nu ut med en varning om att antalet självmord riskerar att öka under och efter coronaepidemin. Ofrivillig ensamhet och förlust av någon närstående kan innebära ett stort lidande, särskilt för den som är skör sedan tidigare. Dessutom är den lågkonjunktur som vi är på väg in i en riskfaktor i sig. Arbetslöshet, ekonomisk förlust och upplevd ojämlikhet är kända faktorer bakom självskador och självmord.

– De som redan befinner sig i en social utsatthet drabbas extra hårt när något sådant här inträffar. Det tar lång tid för den som går ner sig mentalt att komma tillbaka igen, säger Else-Marie Törnberg.

Hamstrade läkemedel

Ytterligare ett bekymmer är att många människor har samlat på sig läkemedel i förebyggande syfte. Under de första veckorna när omfattningen av coronapidemin blev uppenbar länsades många av apotekens hyllor.

I Sverige är förgiftning av läkemedel och narkotika en vanlig metod vid självmordshandlingar och ligger bakom en tredjedel av alla fullbordades självmord.

– Regionen står i beredskap att anta en handlingsplan för att förebygga självmord. Det är viktigt att skynda på den nu, säger Else-Marie Törnberg.

Suicidprevention I Väst

Suicidprevention I Väst arbetar för att kunna stödja både professionella och allmänhetens behov genom sociala medier, webbaserade kurser, samtal och konsultationer.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11