Skogome. Anstalten riskerar vite om man inte gör åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Foto: E-produktionsgruppen

Larmet: Otryggt för personalen på fängelset

Otrygghet i samband med att intagna släpps in på en av Skogomeanstaltens verksamheter ledde till skyddsstopp. Nu riskerar arbetsgivaren att få betala ett vite om de inte förbättrar arbetsmiljön.

  • Publicerad 05:30, 8 okt 2021

Situationen ledde till ett skyddsombudsstopp i den aktuella verksamheten i somras.

Dagtid erbjuder Skogomeavdelningen olika aktiviteter och sysselsättning för de intagna. På en av dessa avdelningar känner personalen sig otrygg när internerna släpps in på avdelningen.

Varje gång det sker medverkar en i personalen, medan de andra kan befinna sig på andra platser i lokalerna vilket leder till att de inte har koll på om det skulle hända något i samband med insläppet. Det har bidragit till oro och en känsla av otrygghet samt en stark psykisk påfrestning vittnar personalen om.

Ledde till skyddsstopp

Situationen ledde till ett skyddsombudsstopp i den aktuella verksamheten i somras. Efter det utförde Arbetsmiljöverket en inspektion av arbetsplatsen.

Då identifierades några brister på arbetsplatsen. Bland annat att det inte finns rutiner för hur personalen ska agera vid insläppen. Man märkte även att det inte var klarlagt om samtliga i personalen behärskar de kommunikationssystem som används för att varna om en hotfull eller våldsam situation uppstår.

Kan behöva betala vite

Nu har myndigheten beslutat om att Skogomeanstalten ska betala ett vite på 75 000 kronor om man inte innan den 15 december gör förändringar som förbättrar arbetsmiljön.

Vi är GBG