Salta beskedet. Sillen riskerar att bli dyrare om inget avtal nås före den 1 maj. Foto: Mostphotos

Larmet: Sillen riskerar bli dyrare i år

Nu larmar Fiskebranschen om att ett handelsavtal mellan Norge och EU gått på grund. Priserna på midsommarsillen riskerar att skjuta i höjden om inget avtal nås före den 1 maj.

  • Publicerad 05:30, 1 apr 2021

I nuläget har Sverige varken ett handelsavtal med Norge eller en förmånlig kvot på plats för att säkra import av sill från Island och Norge. De politiska förhandlingarna förhalas och nu vädjar Fiskebranschens riksförbund, Orkla och Axfood i ett brev till regeringen om att ett avtal är av stor betydelse för kustkommuner där det är ont om alternativ sysselsättning.

Tradition på spel

"Traditionen i Sverige bjuder att det serveras fet och stor sill till påsk, midsommar och jul. Sill som importeras för förädling i våra kustkommuner.När Sverige gick med i EU garanterades vi Autonoma tullkvoter ATQ för att säkerställa en lägre tullsats för sill importerad till förädling, i tillägg har också EES avtalet mellan EU och Norge innehållit tullfrihet för import av sill till förädling," skriver de tre parterna i brevet till regeringen.

Förutom att situationen för med sig osäkerhet, och högre konsumentpriser, skapas också en minskad konkurrenskraft både i relation till andra EU länder och i relation till andra livsmedel, påpekar Fiskebranschens riksförbund.

– Priser på råvarorna kommer att öka om inget avtal finns på plats, vilket kommer att drabba inte bara konsumenterna utan även företagen och arbetarna som förädlar sill i Sotenäs kommun och Klädesholmen på Tjörn, säger Krishan Kent, ordförande för Fiskbranschens riksförbund.

Sverige har relativt små andelar av fisket, men beredningen av sill är relativt omfattande och Sverige är en viktig marknad för beredda sillprodukter, menar Fiskebranschens riksförbund.

Brexit

Morgan Bråse, kvalitetschef på Klädesholmen seafood, är också bekymrad och ser Storbritanniens uträde ur EU som en del i problemet.

– Det är inte bara förhandlingarna med Norge som besvärar, Brexit spelar ut sin roll också. Det är en komplicerad fråga helt enkelt. Vi hoppas på en lösning innan 1 maj, säger han.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00