Avloppsvatten. Blir det driftstopp i en av huvudpumparna i avloppsnätet är det risk för översvämning i Tingstadstunneln. Foto: Mostphoto (genrebild)

Larmet: Tingstadstunneln riskerar översvämmas av bajs

Avloppsvatten från 180 000 personer i Tingstadstunneln. Det är scenariot om det uppstår driftstopp i en av Göteborgs huvudpumpar, menar Kretslopp och vatten. En ny pumpstation är på gång men 100 miljoner kronor saknas i nuläget för att säkra bygget.

  • Publicerad 08:26, 20 maj 2019

Just nu pågår bygget av en ny huvudpumpstation, Kodammarna i Göteborgs avloppsnät. Anledningen är att de nuvarande pumparna från 1967 är i dåligt skick.

Om ett driftstopp uppstår är risken för "enorma" konsekvenser stor. Hela Tingstadstunnel kan svämma över och även delar av stan, menar ansvariga för projektet på Kretslopp och vatten.

– Den nuvarande pumparna tar emot avloppsvatten från 180 000 personer och är i behov av renovering men går inte att stänga av. Därför bygger vi en helt ny station, säger Anna Lanne Davidson, bitr. avdelningschef, utveckling och projekt, Kretslopp och vatten, Göteborg stad.

100 miljoner saknas

Projektet har påskyndats på grund av det dåliga skicket på den över 50 år gamla stationen och dess ledningar. Nu visar prognoser att det beräknade kostnaderna har ökat från 440 miljoner kronor till 540 miljoner kronor.

Ansvariga för projektet anser att det inte är realistiskt att stoppa projektet, inte heller att pausa det eller att utföra en billigare variant.

– Vi har tittat på olika möjligheter för att hantera kostnaderna och vår rekommendation är att fortsätta projektet och tillskjuta ekonomiska medel för att slutföra enligt plan, säger Anna Lanne Davidson

"Allvarligt läge"

Nu är det upp till politikerna i nämnden att besluta om den ekonomiska biten.

– Det är ett allvarligt läge med mycket pengar som behöver justeras men det är en väldigt viktig anläggning så det är inte mycket att välja på, säger Claes Johansson (M), ordförande i Kretslopp och vattennämnden och tillägger:

– Det vi kan göra som ny ledning är att ta tag i kärnverksamheten istället för vattenposter och andra aktiviteter. Jag ser detta som ett symptom på att man inte ägnat tillräckligt med uppmärksamhet på viktiga projekt och uppföljningar. Vi kan inte göra mycket åt Kodammarna men vi kan förhindra att detta händer igen.

Bygget är indelat i tre etapper och beräknas ta tre till fyra år.

Avloppsvatten

...är ett samlingsnamn för vatten som på något sätt är påverkat av samhället. Här ingår spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten.

Kretslopp och vatten ansvarar för att leda avloppsvattnet till rening eller till sjöar och vattendrag på ett miljöriktigt sätt.

Avloppsledningsnätet i Göteborg, med olika typer av ledningar och tunnlar, är totalt cirka 250 mil långt.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11