Torkan har orsakat foderbrist. Nu erbujder kommunen grönytor till bönder. Foto: Mostphoto

Larmet: Torkan kan orsaka matbrist

Den långa torkan har orsakat stor foderbrist och många kor hotas av svält. Därför erbjuder nu kommunen stora ytor gräs till bönder. "Det är en nationell kris som kan påverka matproduktionen", säger Annelie Silvander, fastighetskontoret.

  • Publicerad 17:08, 5 jul 2018

Inga kor betyder ingen mjölk. Det är allvarligt.

Foto: Mostphoto

Det varma vädret och den långa torkan i hela landet har orsakat stor foderbrist och många djur inom jordbruksnäringen hotas nu av svält. Därför erbjuder nu Göteborgs kommun bönder en del av stadens grönytor för att använda gräset som foder.

– Man kan säga att det är en nationell kris. Det är bönder över hela landet som är drabbade. De har inte ens foder att ha kvar djuren över sommaren, det är köer till slakterierna. Det är en jättekris, säger Annelie Silvander, avdelningschef fastighetskontoret.

Grönytorna som bönderna får utnyttja är ytor som staden normalt inte använder på det här sättet. Det handlar i dagsläget om totalt cirka 72 hektar, motsvarar ungefär 100 fotbollsplaner. Det kan exempelvis handla om markytor som ligger ut efter vägar som inte används till något annat men som måste hållas rena.

– Vi vill göra en insats som vissa andra kommuner redan har gjort och uppmanar våra angränsande kommuner i närheten att göra det samma. Krisen kommer att få effekter för matproduktionen i vinter. Inga kor betyder ingen mjölk. Det är allvarligt, mycket mer illa än vad man tror, säger Annelie Silvander.

Bönder som är intresserade av uppmanas ta kontakt med fastighetskontoret snarast. Det är ”först till kvarn som gäller”.

Om gräsytorna

Kvaliteten på gräset kan variera.

Det kan också finnas stenar, burkar, plast och annat olämpligt i gräset. Den som vill använda gräset får gå igenom marken själv och sedan kontrollera så att inte fodret innehåller saker som kan skada djuren eller den egna utrustningen. Arbetet görs på egen risk. Staden tar inte ansvar för de skador som kan uppstå.

Källa: Fastighetskontoret

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG