Boplats. Enligt experter handlar det om spinnmal, en nattfjäril, som lagt ägg i träden vid Kyrksjön. Foto: Privat

Larver invaderar träd vid Kyrksjön

En Brommabo tog en kvällspromenad runt Kyrksjön. Plötsligt föll larver ned på henne. Det visade sig vara häggaspinnmal som invaderat träden – och på sina håll gjort dem kala.

  • Publicerad 13:40, 23 jun 2022

Det är tusentals längs hela sjön.

Brommabon, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, tog en kvällspromenad vid Kyrksjön när hon upptäckte att det kröp larver på hennes kläder.

"Det är tusentals längs hela sjön. De har spunnit in bon i väldigt många av träden och ätit upp alla blad", skriver hon, i ett mejl till Mitt i.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, handlar det om spinnmal som etablerat sig i träden, larver som lever på olika lövfällande träd och buskar.

"Angreppen pågår oftast flera år i rad och mängden larver kan vissa år bli så stor att buskar och träd helt kaläts, mer eller mindre inspunnet i en gråvit vävnad", skriver SLU i ett faktablad om spinnmalen.

Alla blad äts upp

Enligt Bengt Karlsson, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet, handlar det närmare bestämt om häggspinnmal. En vanlig fjäril som finns i nästan hela landet.

Honan lägger sina ägg, ett drygt 50-tal, i klumpar på trädens kvistar. Larverna lever enbart av häggblad. Häggspinmalen kläcks och blir fjärilar under sommaren. Trots att alla blad äts upp överlever träden att bli kalätna flera år i rad.

"Häggträden överlever trots att de blir helt kalätna", skriver Bengt Karlsson.

Ekologen Yolanda Karlsson instämmer:

"Det kan se lite brutalt ut men träden överlever och brukar få nya blad i juli samma år, om än lite glesare", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Efter några år brukar angreppen upphöra då andra insekter, parasitsteklar, blivit tillräckligt talrika och konkurrerar ut fjärilslarverna, skriver Naturhistoriska riksmuseet på sin hemsida.

På väg bli fjäril. Larverna kläcks under sommaren. Foto: Privat

Insekten som trivs bra där den är – förutom på en plats

En orsak till att häggspinnmalen ofta orsakar kalätning på samma träd flera år i rad, är troligen att honorna inte förflyttar sig några längre sträckor, utan stannar nära de träd där de levt som larver.

Honorna har heller ingen anledning att flytta på sig eftersom häggarna har nya blad när nästa population kläcks.

Häggspinnmal förekommer i hela landet, undantaget stora delar av Lappland.

Som utvecklad fjäril flyger häggspinnmalen på natten. Trots tiden på dygnet söker sig fjärilen då till ljus.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, Naturhistoriska riksmuseet

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44