Vinterkräksjuka. Även om flera fortfarande får vinterkräksjukan, minskar antalet som insjuknar generellt. Foto: Stefano Cavoretto

Lättnaden: Vi går mot friskare tider

Både influensan och vinterkräksjukan minskar. Årets säsong anses också mildare än tidigare år.

  • Publicerad 08:44, 15 mar 2019

De senaste dagarna har det kommit flera rapporter om vinterkräksjuka i Västsverige. Men enligt biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall minskar antalet som insjuknar.

– När det gäller läget just nu är det inte fler fall nu än tidigare i vinter. Snarare ser vi att det minskar, säger han.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har årets säsong av vinterkräksjuka varit mildare än de senaste åren, även om statistiken inte ger en fullständig bild.

– Vinterkräksjukan är lite svår att veta om exakt för den är inte anmälningspliktig. Vi får in rapporter från skolor, förskolor, arbetsplatser och laboratorier men väldigt mycket går under radarn. Jag tror också det är en hel del som tror att de har vinterkräksjuka när det egentligen är en annan typ av magsjuka, säger Leif Dotevall.

Bredare influensaskydd gav resultat

Inför årets influensasäsong köpte Västra Götalandsregionen in ett vaccin som gav ett bredare skydd än tidigare vaccin gett, något som verkar ha gett resultat.

Nya vaccinet inför influensasäsongen – ger bredare skydd

– Förra årets influensasäsong blev väldigt många sjuka. Ungefär 10 procent fler har vaccinerat sig inför årets säsong och vi ser att det bredare skyddet har haft betydelse. Det är en mildare säsong i år, säger Leif Dotevall.

Det bekräftas även av Folkhälsomyndigheten som konstaterar att ”jämfört med tidigare säsonger har färre blivit sjuka och en lägre överdödlighet har uppmätts”.

Riskgrupper i fara när influensavaccin tar slut

Liknar svininfluensan

Leif Dotevall berättar att årets vanligaste influensastam liknande svininfluensastammen och att vaccinet skyddat bra mot den. Toppen nåddes ungefär för en månad sedan, men de senaste veckorna har antalet som blir sjuka minskat.

– Influensan är helt klart på väg tillbaka nu, den minskar. När den försvinner helt är svårt att veta. När kylan försvinner och värmen kommer så brukar influensan minska. Det beror inte bara på att vi tränger ihop oss i bussar, på spårvagnar och är mycket inomhus när det är kallt. Den torra luften ökar också risken för smittspridning, säger Leif Dotevall.

Vinterkräksjuka – calicivirus

Undvik att bli smittadTvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt innan du ska äta och efter att du varit på toaletten. Det räcker inte att använda handsprit. Handsprit påverkar inte viruset som orsakar vinterkräksjuka.Använd flytande tvål och torka gärna händerna med en egen handduk. Använd pappershanddukar på platser där många samlas, till exempel på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka. Undvik att smitta andraSe till att vara helt frisk innan du går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter. Stanna hemma i minst ett dygn efter att du senast kräktes eller hade diarré. För barn i förskolan gäller minst två dygn.Tvätta händerna med flytande tvål före varje måltid och efter varje toalettbesök. Använd en egen handduk eller pappershanddukar.Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.Undvik att vara på platser där du kan smitta andra. Hur länge ska barn stanna hemma?Barn som går på förskola eller familjedaghem kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré.Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska.Källa: 1177 Vårdguiden

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG