Foto: Direktpress

Gängledare åtalas för narkotikabrott

Insmugglingen av 18,5 kilo kokain förra året ledde till en stor polisutredning där sju personer nu åtalas för narkotikabrott. Två av de misstänkta personerna tros ingå i ledarskiktet i ett av de organiserade gängen i nordöstra Göteborg.

  • Publicerad 11:00, 4 jun 2021

Det som sticker ut i det här fallet är att vi kunnat komma högre upp i hierarkin och åtala personer i ledarskiktet.

Startskottet för polisens omfattande utredning var i april förra året när 18,5 kilo kokain smugglades in från Holland till nordöstra Göteborg.

Efter en stor utredningsinsats kunde sju män gripas i höstas. Personerna har suttit häktade sedan dess. Samtliga misstänks för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott. Två män misstänks även för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Encrochat i bevisningen

I utredningen har polisen gått igenom drygt 86 000 meddelanden som skickats via den krypterade tjänsten Enrochat. Det tillsammans med förhör, hemlig avlyssning samt fysisk spaning har gett polisen en bra bild över hur narkotikasmuggling och distribution organiseras av de kriminella gängen. Det berättar Carl-Johan Bruno, gruppchef vid polisens spaningssektion i Göteborg, i ett pressmeddelande.

– För oss har det här ärendet gett ovärderlig insikt i hur ett av de organiserade gängen i nordöstra Göteborg genom internationella kontakter både transporterar in stora mängder narkotika till Göteborg och sedan förser andra kriminella grupperingar med partier för vidareförsäljning.

Misstänkta gängledare

Två personer, som nu åtalas för brott, pekas ut som ledargestalter i organisationen. Enligt utredningen har de varit mest tongivande i den brottsliga verksamheten tillsammans med en svensk medborgare med koppling till Tyskland. De övriga fyra männen misstänks ha varit de som transporterat och lagerhållit narkotikan som smugglats in.

– Det är en väldigt omfattande förundersökning. Det som sticker ut i det här fallet är att vi kunnat komma högre upp i hierarkin och åtala personer i ledarskiktet. Mycket tack vare Encrochat-materialet, säger kammaråklagare Stina Lundqvist i pressmeddelandet.

Kokainet som smugglades in skedde genom att narkotikan blivit ingjuten i ostar. Ett liknande ärende har tidigare lett till fällande domar för två män.

Smugglade tio kilo knark i ostar från Holland

Rättegången mot de sju männen startar fredag 11 juni.