Legendarisk musiker i samarbete med göteborgare

Han har inte känt sig som en bandmedlem sedan sin ungdomstid med legendariska Japan. Nu är engelsmannen Steve Jansen en kreativ del i bandet Exit North med tre fjärdedelar Göteborgsmusiker.

  • Publicerad 18:04, 7 sep 2018

Tillsammans med sin bror David Sylvian (född Batt) var Steve Jansen en väsentlig del, som trummis, i legendariska bandet Japan (1974–1982). Ett band som kommit att påverka mängder med band. Även i Sverige där bland andra Lustan Lakejer tjusades av britternas elegans.

När gruppen slutade fortsatte Steve Jansen vara sin bror trogen genom dennes otaliga produktioner. Men han har också jobbat med flera soloprojekt.

Nu är han en av fyra kreativa motorer i Exit North, där tre göteborgare – sångaren Thomas Feiner, pianisten Ulf Jansson och multimusikern, teknikern och producenten Charles Storm – utgör resterande del.

Gruppens debutalbum – "Book of romance and dust" – har en planerad release den 1 oktober. Men redan nu är plattan omtalad. På sajten Bandcamp har skivan hamnat i toppen som det bäst säljande gällande alla genrer och format.

Det brittiska musikmagasinet Uncut har låten "Bested bones" som tvåa på sin senaste spellista.

– Jag är väldigt glad för det. Det här är ju musik som är helt självfinansierad och albumet släpper vi helt själva, säger han på en dålig telefonuppkoppling från London.

– Att vi får en så här bra reaktion så tidigt känns… bra.

Jo, han är medveten om att skivreleasen är i sin linda. Det återstår mycket jobb innan musiken från "Book of romance and dust" har fått snurra runt jorden.

Jag berättar om hur jag fick reda på samarbetet genom ett hastigt möte med Ulf Jansson på Korsvägen. Som samtidigt som han klev på 6:ans spårvagn sa "Jag och Thomas har börjat jobba med Steve Jansen". Det var en cliffhanger som heter duga.

Det var fyra år sedan och kvartetten har arbetat på sedan dess.

– Du undrar varför det har tagit sin tid… Ja, det handlar om att vi alla haft andra projekt och jobb som har varit viktiga. Men när vi väl har fokuserat på vår musik har vi varit effektiva. Totalt har det kanske inte handlat om mer än totalt tre månaders arbete tillsammans, förklarar Steve Jansen.

Så hur många gånger har du varit i Göteborg?

– Fyra. Tre för att spela in. Senast i februari då vi skulle bli klara för att kunna mixa färdigt.

Mötet musikerna emellan har varit viktigt. För att skapa förtroende, men också för att ta ut riktning till musiken, menar Steve Jansen. Sedan har det handlat om att skicka filer med förslag och inspelningar fram och tillbaka.

– Med Exit North känns det som om jag är medlem i ett band. Det är första gången sedan min ungdom. Ja, då jag spelade med Japan, säger han förtjust.

Han har inte exkluderat sejouren med Rain Tree Crow kring 1990 med Japan-medlemmarna, eftersom han menar att det var mer projektbaserat. Resterande arbete som musiker har varit antingen som soloartist eller gäst.

En av gästerna på Steve Jansens soloalbum "Slope" (2007) är Thomas Feiner, vars karaktäristiska röst är en väsentlig del på Exit North. Den forne Anywhensångaren kom i kontakt med Steve Jansen via dennes storebror David Sylvian. Hans skivbolag återutgav, ommixad, 2008 Anywhens album "Opiates", som i original kom 2001.

– Så när jag spelade in mitt soloalbum ville jag ha med honom på ett spår, säger Steve Jansen.

– När jag gjorde nästa 2015 fick Thomas höra en låt som egentligen skulle vara instrumental. Men han insisterade på att få lägga sång på den. Det var bara att tacka ja.

Thomas Feiner är smickrad av att få jobba med Steve Jansen. Men erkänner att medverkan på hans album inte har varit lätt.

– Steve är snål med ackord. Han skriver i stort sett en bakgrund som är färdig. Det blir utmanande varje gång för mig som är mer harmonibaserad, säger han.

– Med Exit North är vi mer kollaborativa där startpunkten ofta har varit Ulfs Jan Johanssoninspirerade pianoslingor.

Steve Jansen är förtjust i samarbetet med sina svenska musikerkollegor.

– Det har varit en demokratisk process. De är fantastiska personer där det sinsemellan finns mycket respekt. Det finns ett stor tålamod, som jag uppskattar.

Han berättar att det finns planer på att ställa Exit North på scen.

– Ja, vi har pratat om det. Men det handlar om att ge det tid, så att vi dels kan boka rätt ställen och också vara förberedda. Men vi har definitivt de rätta ingredienserna för att göra det.

Exit North

Är: Steve Jansen, trummor, slagverk och diverse instrument, Ulf Jansson, piano och klaviatur, Thomas Feiner, sång och diverse instrument, samt Charles Storm, diverse intrument och tekniker.

Kommer: Från London respektive Göteborg.

Aktuella: Med debutalbumet "Book of romance and dust" inspelad i Cloudchamber på Hisingen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Reste bort – tio främlingar tog över lägenheten

Nyheter Misshandlades när han kom hem. Tio personer flyttade olovligen in i en lägenhet i Rannebergen. När lägenhetsinnehavaren kom hem efter en längre utlandsvistelse åkte han på stryk.måndag 24/9 8:20

Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

Premiär för Angereds bokmässa

Nyheter Fri entré Angereds första bokmässa vill lyfta författare och litteratur från förorten. På lördag är det premiär på Blå stället dit alla göteborgare är välkomna.lördag 22/9 6:30

Elföretaget: "Vi förbereder oss för ett allvarligt läge"

Nyheter Stormen Knud är här – så påverkas Göteborg. Stormen Knud drar in över Göteborg och på flera håll i staden förbereder man sig på olika vis för att kunna upprätthålla så väl kollektivtrafik som elnät. Så här påverkar stormen stadenfredag 21/9 16:36

Titanics öde fascinerar nya generationer

Nyheter Utställning i Göteborg Världens kanske mest kända fartyg sjönk i Nordatlanten för 106 år sedan. Men än i dag fascinerar berättelsen nya generationer. Just nu pågår utställningen Titanic The Exhibition i Göteborg.fredag 21/9 15:30

Fullmatad Göteborgshelg med flera guldkorn

Nyheter Göteborg Direkt ger dig bästa tipsen för bästa helgen Sverigepremiär på Disneymusikalen "Ringaren i Notre Dame" på Göteborgsoperan eller hylla Tomi Kallio i Scandinavium. Eller se "Så mycket bättre"-stjärnan på Pustervik. Helgen har mycket att erbjuda....fredag 21/9 11:50

Dagens namn – 21 september

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 21/9 10:30

Här är allt du behöver veta inför stormen

Nyheter Stormen Knud drar in över Västkusten och Göteborg och från flera håll signaleras det om att det här kommer medföra störningar inte minst i trafiken. Här ser du hur du påverkas och vad du kan göra för...fredag 21/9 9:39

Man skjuten på öppen gata i Biskopsgården

Nyheter Avled direkt Vid tiotiden på torsdagskvällen sköts en man i ihjäl på Dimvädersgatan i Biskopsgården. På fredagsmorgonen var mannen ännu inte identifierad och polisen har ingen misstänkt.fredag 21/9 8:10

Vi är GBG