Livsviktigt. "Hade jag inte fortsatt träffa andra så vet jag inte om jag suttit här idag", säger Leif Fransson, 86 från Högsbo. Foto: Johanna Roos

Leif 86 går sin egen väg trots pandemin

Hur har livet förändrats för äldre under pandemin? Det ville Högsbo bibliotek tillsammans med terapeuten Emma Vendelek ta reda på. En som ville berätta var högsbobon Leif Fransson 86, som söker ljusglimtar i tillvaron.

  • Publicerad 14:13, 30 okt 2020

Man har fått utveckla en bekantskapskrets som har samma inställning till det här med corona.

– Det är klart att jag inte vill bli smittad, men jag kan ju inte bara gå och lägga mig i sängen för det. Jag är försiktig, men inte rädd.

Nej, isolera sig hemma är inget för 86-åriga Leif Fransson från Högsbo. Istället försöker han hitta nya kreativa sätt att fortsätta göra roliga saker.

Det har lett till att han – mitt under coronapandemin – har utökat sin vänkrets, trots att många av hans naturliga mötesplatser är på paus.

– Jag har alltid varit en föreningsmänniska och älskar att umgås med andra. Jag har kvar alla mina gamla vänner, men har även fått nya.

– Man har fått utveckla en bekantskapskrets som har samma inställning till det här med corona.

Men det finns även mycket han saknat.

– Framför allt att träffa min fru som bor på äldreboende och barn och barnbarn, men man får försöka se möjligheterna.

Nytt projekt ska motverka ensamhet bland äldre

Vill synliggöra

Sedan besökarna slutat komma till mötesplatserna i Axelhuset har personalen frågat sig vad de gör istället.

Terapeuten Emma Vendelek kom då med ett förslag: Att fråga dem.

Fem personer mellan 74 och 98 år nappade och fick över telefon svara på några frågor, till exempel hur de fick veta om pandemin, hur den har förändrat deras liv och vad som tröstat.

Samtalen spelades in och delar av dem lästes upp i Högsbo bibliotek förra tisdagen. Tanken är också att berättelserna senare ska läggas ut på bibliotekets Youtube-kanal.

– Det händer något med självbilden. Man är medveten om att man är äldre, men har alltid känt sig frisk och nu ska man plötsligt agera som att man är sjuk, säger Emma Vendelek.

Liknar inget annat

Hon beskriver att några gjort som Leif Fransson och försökt hitta nya vägar.

– En tog reda på en massa om Högsbos historia och gick promenader i historiens spår. En annan gick ut i skogen och kramade ett träd.

Trots sina långa liv liknar situationen vi befinner oss i nu, präglad av isolering och ensamhet, inget de tidigare upplevt.

– Någon jämförde med andra världskriget, där man inte alltid fick den mat man behövde, men alltid kunde få närhet. Det är något väldigt speciellt med den här tiden som man inte vet hur man ska ta sig an, säger Emma Vendelek.

En sommar bakom plexiglas

På paus. Innan pandemin gick Leif Fransson gärna på bio, teater eller på puben med vänner. Foto: Johanna Roos

Lyssna på uppläsningen digitalt

https://www.youtube.com/watch?v=SjNNAZ0cs4I&feature=youtu.be

Vi är GBG