Leif Dotevall tror att det som sker nu kommer styra smittspridningen bra länge framöver. Foto: Maria_Sbytova

Leif Dotevalls råd inför Halloween

Höstlov, Halloween och Allhelgona. Den här veckan finns flera risker för ökad smittspridning. "Jag skulle säga att det som sker nu kommer styra smittspridningen bra länge framöver", säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

  • Publicerad 10:39, 27 okt 2020

Jag tycker man ska vänta med stora familjekalas...

I år infaller Allhelgonaafton och Halloween på samma dag, lördagen den 31 oktober. Hela veckan har skolelever i Göteborg höstlov, och många passar på att träffa när och kära.

– Jag tycker man ska vänta med stora familjekalas tills detta är över. Det är inte tid för det nu, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

De senaste åren har traditionen med bus eller godis blivit en självklarhet för många barn i Göteborg. Men just i år tycker Leif Dotevall inte att man ska knacka dörr i onödan.

– Man ska undvika att träffas om det inte är nödvändigt. Speciellt när det gäller personer man inte träffar annars. Det är särskilt viktigt för riskgrupperna. Respektera de som är 70 plus och håll avstånd, säger Leif Dotevall.

Hur ska man som äldre tänka kring att besöka gravar till nära och kära?

– Det är utomhus så risken att smittas är väldigt låg. Det är inget jag avråder ifrån.

Det pågår en ökad smittspridning i Göteborg och Leif Dotevall menar att vi befinner oss i ett avgörande läge.

– Jag skulle säga att det som sker nu kommer styra smittspridningen bra länge framöver. Det gäller att hålla ut, säger Leif Dotevall.

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20