Helen Odenjung (L) lämnar sina politiska uppdrag vid årsskiftet. Foto: Gabriel Tjulander

Liberalernas gruppledare Helene Odenjung avgår

Helene Odenjung, Liberalernas gruppledare, tillika kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för Göteborgs grundskolenämnd lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet.

  • Publicerad 15:45, 29 jun 2020

Man har rätt att välja skola, det är reglerat i skollagen, men man har också rätt att få en skola i närheten – och det blev fel i systemet.

– Efter 17 år som kommunalråd och gruppledare är det dags. Jag slutar mitt i mandatperioden så att min efterträdare ska få goda förutsättningar att komma in i uppdraget och styret av Göteborg. Jag är oerhört tacksam för dessa år, säger Helene Odenjung (L).

Vid årsskiftet lämnar hon sina politiska uppdrag som Liberalernas gruppledare, kommunstyrelsens vice ordförande och skolkommunalråd.

Anledningen ska enligt pressmeddelandet vara att hon efter 17 år som heltidsanställd politiken känner att det var dags att kliva av.

Missnöje under våren

Helene Odenjung har haft en ledande roll i omläggningen av skolpolitiken och har under våren fått hård kritik för bland annat skolvalet där många elever placerats på andra skolor än de valt. Det har lett till ett stort missnöje bland elever och föräldrar under våren.

– Det är inte därför jag lämnar. Det nya systemet hade vi ju redan 2019, och det var en del i den uppgörelse som alla var med på. Man har rätt att välja skola, det är reglerat i skollagen, men man har också rätt att få en skola i närheten – och det blev fel i systemet. Det finns en internrevision som förvaltningen tillsatt som ska säkra upp att det inte händer igen, säger hon i en intervju med GP som svar på frågan om hur det är att lämna över den frågan nu.

Göteborg Direkt har sökt Helene Odenjung.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00