Helen Odenjung (L) lämnar sina politiska uppdrag vid årsskiftet. Foto: Gabriel Tjulander

Liberalernas gruppledare Helene Odenjung avgår

Helene Odenjung, Liberalernas gruppledare, tillika kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för Göteborgs grundskolenämnd lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet.

  • Publicerad 15:45, 29 jun 2020

Man har rätt att välja skola, det är reglerat i skollagen, men man har också rätt att få en skola i närheten – och det blev fel i systemet.

– Efter 17 år som kommunalråd och gruppledare är det dags. Jag slutar mitt i mandatperioden så att min efterträdare ska få goda förutsättningar att komma in i uppdraget och styret av Göteborg. Jag är oerhört tacksam för dessa år, säger Helene Odenjung (L).

Vid årsskiftet lämnar hon sina politiska uppdrag som Liberalernas gruppledare, kommunstyrelsens vice ordförande och skolkommunalråd.

Anledningen ska enligt pressmeddelandet vara att hon efter 17 år som heltidsanställd politiken känner att det var dags att kliva av.

Missnöje under våren

Helene Odenjung har haft en ledande roll i omläggningen av skolpolitiken och har under våren fått hård kritik för bland annat skolvalet där många elever placerats på andra skolor än de valt. Det har lett till ett stort missnöje bland elever och föräldrar under våren.

– Det är inte därför jag lämnar. Det nya systemet hade vi ju redan 2019, och det var en del i den uppgörelse som alla var med på. Man har rätt att välja skola, det är reglerat i skollagen, men man har också rätt att få en skola i närheten – och det blev fel i systemet. Det finns en internrevision som förvaltningen tillsatt som ska säkra upp att det inte händer igen, säger hon i en intervju med GP som svar på frågan om hur det är att lämna över den frågan nu.

Göteborg Direkt har sökt Helene Odenjung.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11