Linnéa riskerar livet om hon går till skolan

7-åriga Linnéa från Torslanda vill inget hellre än att gå till skolan. Men sedan stadsdelen där hon bor beslutat att ta bort hennes specialanpassningar går det inte. Nu utreds Västra Hisingen av både Diskrimineringsombudsmannen och Skolinspektionen.

  • Publicerad 06:00, 6 jan 2017

En sjuåring ska inte behöva ha det så här

Föräldrarna har helt orimliga krav på oss och alla andra

I augusti var det meningen att Linnéa skulle börja första klass, men förutom skolfotograferingen har hon inte varit i där över huvud taget. Medan hon och hennes familj äter frukost passerar barn utanför köksfönstret som skulle ha varit hennes skolkamrater.

– Det hon mest av allt går miste om är gemenskapen. I den här åldern ska hon ju socialiseras och träffa kompisar, öva sig på att gå någon annanstans och träffa andra. Men nu... Vissa dagar vill hon inte ens gå upp, utan ligger i sängen och gråter och säger ingenting. En sjuåring ska inte behöva ha det så här, säger Linnéas mamma Maja.

Linnéa kan dö av en liten smula ägg, och hon är så allergisk mot pälsdjur att halsen ibland svullnar bara av att leka med kompisar som har sådana hemma. Ju längre tid i närheten av pälsdjursallergener, desto sämre mår hon timmarna som följer. Medicinen hjälper visserligen korta stunder men biverkningarna gör att hon bland annat får svårt att sova.

Förskolan missade Linnéa helt eftersom ingen kunde göra de anpassningar som behövs för att hon ska få en tillräckligt frisk skolgång. Det innebar att Linnéa ofta saknade jämnåriga kompisar att leka med på dagarna och att Linnéas mamma Maja inte kunnat arbeta. Först inför nollan, höstterminen 2015, fick familjen gehör.

– Vi satt här hemma och skålade med en miniflaska champagne. 'Äntligen blir det bra' tänkte vi, säger Maja.

På läkares inrådan satte närliggande Skutehagens skola samman en klass garanterat fri från barn och lärare med pälsdjur hemma. Man gjorde också flera fysiska ingrepp i byggnaden, exempelvis en separat entré med kapprum, samt asfalterade en gångstig på utsidan av skolan så klassen slapp passera korridoren med andra barns ytterkläder på väg till bamba. En fullständigt äggfri miljö utlovades, och så fick Linnéa en egen resursperson som hjälpte henne med den regelbundna egenvård hennes allergi kräver.

– Linnéa var så glad. Äntligen fick hon leka med andra barn, äntligen fick hon vara med, säger Maja.

Anpassningarna försvann

Men efter en dryg termin började anpassningarna försvinna. Skolans rektor beslutade att den då sexåriga Linnéa själv skulle ta ansvar för pingvinväskan med adrenalinsprutorna som måste ges omedelbart om hon får en allergichock. Väskan tappades enligt hennes föräldrar också bort vid ett flertal tillfällen.

Trots överenskommelse om motsatsen tog pedagogerna Linnéa till icke-anpassade lokaler, och ”vanliga” vikarier började komma till klassen. Man slutade också ta den nyasfalterade vägen till bamba. Majas ögon tåras när hon berättar om ett av många tillfällen då Linnéa fick en allergisk reaktion som tvingade henne att gå från klassen.

– De hade vikarie och skulle måla självporträtt. Linnéa blev dålig och fick sitta själv i trappen medan resten av klassen satt inomhus. Vad gör en sådan sak med en liten flickas självbild?

Det visade sig också att skolan inte alls var garanterat äggfri eftersom lokalerna ibland hyrs ut. Det resulterade bland att misstänkta spår av sockerkaka, som ju innehåller ägg, i skolköket. Under en minisemester i Danmark fick Linnéa i sig en liten bit kaka som var felaktigt märkt som äggfri. Maja och pappa Christopher berättar om skräckfyllda timmar på danskt sjukhus efter att deras dotter drabbades av kraftig anafylaktisk chock, det vill säga en livshotande allergisk reaktion.

Varken Maja eller Christopher informerades om förändringarna i skolan, men de märkte att Linnéa blev sämre. Trots att hon egentligen springer snabbast av alla i klassen orkade hon ibland knappt ta sig upp för backen hem från skolan. Gång på gång fick hon sitta på skolgården med sin resursperson när klassen gjorde annat.

– Det märks kanske inte alltid i skolan, men även efter en låg men långvarig exponering för pälsdjursallergen kan Linnéa ligga och hosta hela natten. Nästa dag har hon så mycket astma att hon måste vara hemma från skolan. Men när hon inte varit i skolan på länge är hon hur frisk som helst, berättar mamma Maja.

Inga anpassningar i första klass

I våras kom så beskedet om att klassen skulle flyttas från den specialanpassade delen av skolan när Linnéa började ettan höstterminen 2016. Trots intyg från en specialistläkare, som rekommenderade att hon fortsätter i en klass där övriga elever och lärare inte har djur, togs även det kravet bort.

Försvann gjorde också äggförbudet. Inför skolstarten mottog alla föräldrar ett brev där skolan skrev att köket åter skulle "servera och använda ägg i matlagningen". Kökspersonalen valde själva att backa från beslutet, men det räcker inte menar Linnéas föräldrar. I själva matsalen, andra klassers matsäckar och fritids där Linnéa skulle gå tillåts fortfarande ägg.

Skolan anser också att Linnéa nu klarar sig utan stödperson. Eftersom medicinväskan försvunnit flera gånger beslöt skolans rektor att hon skulle förvara sina läkemedel i en magväska.

– Det blir ju väldigt utpekande. Och hur ska hon kunna springa runt och leka med de andra barnen om hon har en otymplig magväska på sig, säger mamma Maja.

Skolans rektor vill inte svara på några frågor om Linnéa, utan hänvisar till stadsdelens skolchef Peter Johansson. Han har i sin tur svårt att svara på detaljfrågor kring om - och i sådana fall varför - man började hantera Linnéas allergier oförsiktigare.

Hennes klass kan inte vara kvar i den specialanpassade delen av skolan eftersom den tillhör förskolan, förklarar han.

– Det blir konstigt för hela organisationen om en klass stannade där ända till sexan, det skulle exempelvis inte funka med arbetslagen.

Eftersom det inte inneburit några "våldsamma" kostnader tycker Peter Johansson inte heller det kan kallas slöseri.

– Vi tyckte det var rimligt. Och anpassningarna kan ju behövas igen i framtiden, säger han.

Skutehagen har även tagit bort stoppade soffor, skaffat luftrenare och utökat städningen. Därför tycker, i motsats till familjen, Peter Johansson att Linnéa absolut skulle kunna gå i skolan som den ser ut idag. Uppfattningen kommer bland annat från skolläkaren - som enligt Linnéas föräldrar aldrig träffat deras dotter.

– Hon har gjort en bedömning utifrån de intyg Linnéas behandlande läkare gett oss. Skolläkare har generellt god erfarenhet av att göra bedömningar utan att träffa barnet i fråga, säger skolchefen.

– Vi har gjort allt vi kan. Föräldrarna har helt orimliga krav på oss och alla andra som inte står i proportion till det som står i läkarintyget.

Men i intyget rekommenderas ju pälsdjursfri klass, ett krav som ni nu tagit bort?

– Det är samma klass som i förskolan och den var sammansatt av pälsdjursfria familjer. Men vi kan inte tvinga någon att byta klass för att de skaffat pälsdjur. Vi kan upplysa och vädja men inte mer, säger Peter Johansson.

Han anser också att det inte går att motivera en extra stödperson avsatt endast för Linnéa. Orsaken är bland annat planer på speciella medicinskåp för henne. När hon behöver avvika från klassen på grund av allergiska besvär kan hon sitta själv eller med en annan tillgänglig pedagog, menar Peter Johansson.

Att hennes medicinväska ska ha kommit bort känner han inte till.

– Men det är naturligtvis väldigt allvarligt. Huvudansvaret för medicinerna ska alltid en vuxen ha.

Men rektorn anser att Linnéa ska ha medicinerna med sig i en magväska?

– Det känner jag inte till så det är svårt för mig att kommentera, säger han.

Det finns skolor där det råder förbud mot att ta in ägg på skolan över huvud taget. Även om han förstår Maja och Christophers oro, med tanke på hur allvarlig äggallergin är, vill Peter Johansson inte gå så långt.

– Skutehagen är en stor skola med runt 600 elever. Vi kan uppmana men till syvende och sist ändå inte kontrollera vad folk har med sig, det är omöjligt. Vi gör vad vi kan, men risken för att någon har en kaksmula på sig finns ju överallt i samhället, säger han.

Måste ni hyra ut skolan?

– Det finns ett behov av det för samhället runtomkring. Det känns inte rimligt att stoppa uthyrningen, men vi ska så klart se till att det städas ordentligt efteråt, säger Peter Johansson.

Familjen har bland annat sökt hjälp hos Göteborgs rättighetscenter, GRC. När de ifrågasätter det borttagna äggförbudet svarar skolans rektor att eleverna äter tillsammans med andra vuxna och att Linnéas klass får matsäck från skolköket. Oron för hobbyprodukter som innehåller ägg besvarar hon med att ”hobbyprodukter ska inte förtäras”.

Utreds av flera myndigheter

Skolinspektionen kommer i samarbete med Skolväsendets överklagandenämnd utreda om Västra Hisingen bryter mot Linnéas rätt till utbildning. Från och med 2015 räknas bristande tillgänglighet som diskriminering och därför utreder även Diskrimineringsombudsmannen Linnéas fall - som kan bli prejudicerande.

Testar ni gränserna för vad stadsdelen behöver göra, Peter Johansson?

– Nej, så har vi inte resonerat. Om föräldrarna anser att vi bryter mot diskrimineringslagen har de naturligtvis rätt att anmäla. Men hade vi trott att det fanns risk för att bli fällda hade vi inte haft den inställning vi har. Vi anser att vi gjort allt vi kan, säger skolchefen.

I Rättvik i Dalarna finns en skola som gjort de anpassningar Linnéa behöver. Hennes föräldrar Maja och Christopher har övervägt att flytta dit, men åtaganden i Göteborg gör det svårt.

– Ett tag funderade vi till och med på att bo i husbil där över veckorna, berättar Maja. Men om det går att ordna en sådan skola i Dalarna - varför går det inte här?

Förutom att de har lagen på sin sida menar Christopher och Maja att man även rent samhällsekonomiskt skulle tjäna på att allergisäkra Skutehagen helt och hållet.

– Det blir dyrare i längden om Linnéa får kronisk astma och blir funktionshindrad resten av livet, om man skapar en individ som får svårt att arbeta. Men de är väl rädda för vad andra kan komma att kräva om de går oss till mötes, säger Christopher.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12