Karusellerna sover. Om, när och hur nöjesparken får öppna återstår att se. Foto: Mostphotos

Liseberg siktar på öppning till våren

Inom kort tar Liseberg ett inriktningsbeslut inör årets sommarsäsong. "Vi är är redo att rekrytera säsongsanställda så fort inriktningsbeslutet är taget", säger Stefan Wern, informatör på Liseberg.

  • Publicerad 05:30, 19 jan 2021

I vanliga fall är januari en månad för rekrytering av säsongsanställda inför sommaren på Liseberg. Men inte i år.

– Vi har inte riktigt kommit igång med det av den enkla anledningen att vi fortfarande inte vet hur 2021 ser ut att bli, säger Stefan Wern.

Innan månadsskiftet väntas ett inriktningsbeslut från nöjesparken som i mångt och mycket avgör vägen framåt.

Beslutet: Liseberg ställer in julen

– I första hand börjar vi kontakta alla seniorer, alltså de som jobbat här tidigare. Det är svårt att uppskatta hur många som vill komma tillbaka och hur många som har möjlighet, säger Stefan Wern.

Är ni oroliga för att tidigare säsongsanställda har hittat andra jobb?

– Vi inser att risken finns. Många har sökt sig vidare under 2020. Samtidigt vet vi många som studerar som vill komma tillbaka för sommarjobb. Vi har har löpande kontakt och har känt av pulsen lite grann, säger Stefan Wern.

Ansvarsfull öppning

Inför sommarsäsongen 2020 lade Liseberg upp en plan för en ansvarsfull öppning. I den ingick olika strategier för att kunna öppna upp steg för steg och minimera risken för trängsel inne i parken, bland annat genom digitala köer.

– Mycket av det arbetet kan vi utgå ifrån i år. Exakt hur vi kommer gå tillväga beror på vilken typ av park vi kommer öppna, säger Stefan Wern.

Lisebergspremiären flyttas på obestämd tid

När öppnar Liseberg?

– Det vet vi inte, det beror på hur läget ser ut under våren och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har sagt att vi vill ha en sommarpremiär under våren, om det är i april eller maj får vi se. Vi har inte satt något datum.

Klara om organisationsöversyn

Under förra året varslades en stor andel av Lisebergs fastanställda om uppsägning, bland annat inom hotell, restaurang och parkvård. Förra veckan meddelades att även hela säkerhetsavdelningen sagts upp och att Liseberg framöver ska anlita ett externt säkerhetsbolag. Enligt Stefan Wern finns inga planer på ytterligare uppsägningar.

– Efter förra årets varsel gjorde vi en stor organisationsöversyn som vi är klara med. Det har inte enbart med pandemin att göra, utan det senaste varslet hade förmodligen genomförts ändå. Det är inte direkt kopplat till pandemin.

Har pandemin påverkat tidpunkten för uppsägningen av säkerhetspersonalen?

– Det är klart att pandemin påverkat hur vi måste agera nu. Men vi har jubileumsprojektet, en förändrad marknad, mer och mer konkurrens med olika typer av nöjen samtidigt som lågkonjunktur och pandemi. Då måste vi prioritera. Det är många faktorer som gör att vi måste genomföra förändring, säger Stefan Wern.

Hur jobbar ni internt inför årets sommarsäsong?

– Målsättningen är att ha en sommarsäsong som i mångt och mycket liknar tidigare år. Vi är är redo att rekrytera säsongsanställda så fort inriktningsbeslutet är taget. Sedan har vi som sagt inte satt något premiärdatum, men vi har alla förhoppningar på att öppna vår park och sprida glädje till göteborgarna, säger Stefan Wern.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20